Eurodeputata Renate Weber, membră a grupului ALDE din Parlamentul European, a apreciat marţi, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, că în actuala dispută legată de pachetul privind legile justiţiei poartă o responsabilitate atât fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru că a sporit prerogativele prezidenţiale în justiţie, cât şi PSD, pentru că prin menţinerea la conducerea sa a lui Liviu Dragnea, politician care are deja o condamnare penală, a creat o percepţie publică ce decredibilizează lupta anticorupţie, potrivit Agerpres.
„Atunci au fost schimbate legile justiţiei şi preşedintele a căpătat dreptul de a se opune la numirile de magistraţi. Până atunci, de exemplu, Iliescu n-a simţit nevoia să facă aşa ceva, nici Constantinescu , şi nici după aceea din nou Iliescu. Acestea au venit în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu”, a amintit Renate Weber.
Pe de altă parte, la ora actuală în cazul pachetului privind legile justiţiei „este vorba despre percepţia asupra a ceea ce se întâmplă”, a continuat ea.
„Oamenii care ies în stradă în Piaţa Victoriei şi în alte pieţe din oraşe mari din România nu ies pentru că nu se redactează o hotărâre judecătorească cu anii. Ei ies pentru că există o percepţie că, dacă te atingi şi cu o floare de legile justiţiei acum, şi insist asupra cuvântului «acum», o faci pentru că vrei de fapt să sugrumi toată lupta anticorupţie. Şi aceasta de ce? Pentru că, sincer, câtă vreme ai în fruntea partidului de guvernământ o persoană care are o condamnare penală nu ai cum să ştergi din percepţia publică ideea că este un conflict de interese şi că este o chestiune pro domo. Nu ai cum să scoţi asta din mintea oamenilor”, a explicat eurodeputata ALDE.
„De aceea, din păcate, PSD a decredibilizat orice acţiune pe care o face de modificare a acestor legi, chiar dacă ele sunt superbe ” nu e cazul, sigur că toate sunt de corectat”, dar nu mai crede nimeni”, a conchis ea, adăugând că în opinia sa o altă greşeală este numirea fostului ministru al justiţiei Florin Iordache în fruntea unei comisii create ad-hoc de revizuire a legilor justiţiei, comisie pe care Weber nu o consideră necesară.