Legea privind funcţionarea asociaţiilor și fundaţiilor – adoptată tacit

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, relatează Agerpres. Propunerea legislativă prevede, potrivit iniţiatorilor, modificarea OG 26/2000, transparentizarea finanţărilor obţinute de asociaţii, fundaţii şi federaţii, precum şi restricţionarea şi clarificarea recunoaşterii utilităţii publice a ONG-urilor care au obţinut acest statut. În expunerea de motive se apreciază ca necesară creşterea gradului de transparenţă şi se propune obligaţia ca ONG-urile să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.

Trend descendent al deficitului bugetar

Site-ul Infolegal.ro, care citează un raport al Ministerului Finațelor Publice (MFP), anunță că, în primele zece luni ale anului curent, deficitul bugetului general consolidat a coborât la 6,6 miliarde de lei, adică 0,79% din Produsul Intern Brut. De asemenea, MFP mai precizează faptul că “față de primele 10 luni din 2016, deficitul bugetului general consolidat a crescut de cinci ori, de la 1,3 miliarde de lei , în perioada ianuarie — octombrie 2016, la 6,6 miliarde de lei”. Totodată, instituția mai arată că încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 11,7% față de perioada similară din 2016, declinul fiind determinat, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale.

Valoarea creditelor restante, în scădere

Conform unui raport al BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor înregistrată în luna octombrie se ridică la 5,513 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de suma raportată în septembrie, iar restanțele la creditele în valută au urcat ușor, cu 0,11%, la 6,909 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR). Totalul creditelor în lei atingea, tot în luna octombrie, 143,93 miliarde de lei (cu 0,6% peste valoarea din luna precedentă), sumă din care 61,76 miliarde de lei reprezintă sume contractate de agenții economici, diferența reprezentând-o împrumuturi ale populației.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorEVENIMENTE