• sustine directorul Gheorghe Chiru
Unitatea de Administratie Prahova, este una dintre numeroasele directii descentralizate, in teritoriu, ale ministerelor de la Bucuresti, in cazul de fata – a Ministerului Agriculturii . Care este rostul acestei institutii si pe ce iau banii angajatii sai am aflat de la Gheorghe Chiru – directorul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare – Sucursala Arges-Buzau, careia i se subordoneaza Unitatea de Administratie Prahova.
– Domnule director, in ce consta, de fapt, activitatea institutiei pe care o coordonati?
– Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare este in structura Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Activitatea noastra inseamna, de fapt, servicii de intretinere si reparatii in domeniul lucrarilor de imbunatatiri funciare. La nivel de tara sunt organizate 12 structuri, eu fiind director pe Sucursala teritoriala care include patru judete: Prahova, Arges, Dambovita si Buzau. La nivelul fiecarui judet – inclusiv in Prahova – exista cate o unitate de administrare, cu un inspector de zona si 34 de angajati, care gestioneaza intreaga activitate de imbunatatiri funciare. In ceea ce-i priveste pe inspectorii de zona, principala atributie a acestora este aceea de a se afla in legatura cu autoritatile locale, dar si de a constata, la fata locului, ce deficiente sunt.
– Concret, despre ce deficiente poate fi vorba?
– Fie despre nefunctionarea unor instalatii, fie despre necesitatea efectuarii unor lucrari de interventie pentru combaterea eroziunii solului, regularizarea albiilor raurilor ; sau de desecare. De exemplu, anul trecut, la Sangeru si Chiojdeanca s-au realizat aparari de mal; la Ghighiu, Boldesti Gradistea, Draganesti – unde baltea apa – s-au facut desecari; amenajarea unor terenuri unde au fost inregistrate alunecari – la Gornet Cricov, dar si la Rafov, Barcanesti si Soimari. In privinta irigatiilor terenurilor, tin sa subliniez ca ar trebui sa se implice si primarii. Este o realitate aceea ca sectorul imbunatatirilor funciare a suferit foarte mult din cauza faptului ca a fost uitat de catre cei de la Bucuresti, dar, si pentru ca s-a furat tot ceea s-a putut fura, mai ales de la instalatiile de irigat. Apoi, acolo unde acestea au scapat, primarii nu reusesc sa mobilizeze oamenii atunci cand se impune efectuarea irigatiilor.
– Situatia este valabila inclusiv in Prahova?
– Fiind un sector uitat si nealocandu-se fonduri pentru intretinerea utilajelor, bine nu prea stam nici in Prahova. Intr-o buna parte, sincer va spun, instalatiile de irigat nici nu mai pot fi folosite. Hidrantii sunt distrusi, dar, ce-i mai trist, este ca acolo unde lumea a vazut o bucata de teava – a luat-o ! S-au vandalizat liniile de alimentare electrica, statiile, s-au furat motoarele si transformatoarele. Iar acolo unde exista canale pentru irigatii, acestea au fost transformate in gropi de gunoi.
– Spuneati ca intampinati greutati si din cauza faptului ca populatia a renuntat la irigarea terenurilor.
– Asa este. Activitatea de irigatii nu este subventionata. Este gandita astfel incat sa se implice cat mai mult beneficiarul si, tocmai de aceea s-a stabilit acordarea de subventii. Dar, acestea se dau doar in cadrul organizatiilor de utilizatori de apa pentru irigatii. Or, la acest capitol stam foarte prost, pentru ca oamenii nu vor sa se constituie in organizatii. In acest moment, in Prahova, nu este inregistrata nici macar una. Si asta pentru ca, asa cum spuneam, lumea nu vrea sa irige. In cazul sistemului de la Movila Vulpii, spre exemplu, anul trecut, nu am avut nicio solicitare pentru irigatii si, cred, acelasi lucru se va intampla si anul acesta. In administrarea noastra, insa, mai sunt si amenajari gravitationale, unde apa curge pur si simplu pe canal. Din cauza faptului ca oamenii nu vor sa se asocieze, am fost nevoiti sa realizam contracte de irigare individuale.
Nicoleta Dumitrescu