• Interviu cu Andrei Provian – membru in Consiliul de administratie
al Casei Sociale a Constructorilor

– Chiar daca aceasta iarna a fost ceva mai blanda, banuim ca rolul jucat de Casa Sociala a Constructorilor – acela de unic operator privat de protectie sociala a salariatilor din acest important sector economic – a ramas acelasi.
– Potrivit legii, activitatea Casei este operativa in perioada noiembrie – ianuarie. Ca atare, in situatia in care rigorile iernii vor face imposibila activitatea pe santierele de constructii, Casa este pregatita sa acorde protectie sociala membrilor cotizanti, la solicitarea acestora si in limita fondurilor constituite, care totalizeaza, actualmente, circa 20 de milioane de euro.
– Cate firme sunt membre ale Casei si cate provin din Prahova?
– La ora actuala, avem inscrise peste 600 de societati comerciale cu profil de constructii, dintre care 32 isi au sediul in Prahova, numarand circa 10.000 de salariati. Printre cele mai cunoscute sunt Apasco Maneciu, Drumuri si Poduri Prahova, Petroconstruct, Orionconstruct, Xenia, Bega Ermat, Urban-ICIM, Contransimex – toate din Ploiesti, Fibec, Edilconst, Cirex – din Campina. Potrivit legii, in perioada in care activitatea pe santiere inceteaza din cauza vremii nefavorabile, membrii nostri primesc 75 la suta din media salariului de baza avut pe ultimele trei luni. In iarna 2005 – 2006, de pilda, au beneficiat de astfel de indemnizatii circa 35.000 de constructori, din intreaga tara, valoarea totala a alocatiilor depasind 4 milioane de euro.
– In afara indemnizatiilor, membrii Casei mai beneficiaza si de alte servicii?
– Un prim avantaj ar fi materializarea Acordului social sectorial, incheiat intre partenerii sociali (patronate-sindicate) din constructii, pe 27 decembrie 2006. Integrarea firmelor de constructii in acest sistem de autoreglementari sectoriale le face co-participante la Casa de meserii a constructorilor sau Comitetul sectorial pentru formare profesionala – organisme care au ca principal scop perfectionarea profesionala a constructorilor, pentru a face fata actualelor exigente. Totodata, la nevoie, firmelor li se pot acorda scrisori de garantie bancara sau de buna executie – in cazul participarii la licitatii pentru achizitionarea unor lucrari.
D. CONSTANTIN