Dezvoltarea unor medicamente antiretrovirale (ARV) inovative și folosirea tehnologiei pentru diagnosticarea timpurie sunt principalele etape în lupta împotriva HIV/SIDA care ar putea duce la oprirea acestui flagel până în 2030, se precizează într-un raport al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) dat publicității luni, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Agenția Națiunilor Unite pentru SIDA, UNAIDS, spune că, până în luna iunie a acestui an, aproximativ 20,9 milioane de oameni vor primi tratament cu antiretrovirale care le pot prelungi viața, un progres rapid și vizibil în ultimii cinci ani, când numărul oamenilor care au acces la tratament aproape s-a dublat.
”Ritmul progresului a fost remarcabil în special în sudul Africii, regiunea cea mai afectată de epidemie”, se precizează în raportul ”Right to Health” dat publicității în orașul Khayelitsha, situat la 31 de kilometri de Cape Town.
În 2010, numărul persoanelor care se aflau în tratament în această regiune îl depășea pe cel din celelalte regiuni combinate, iar în prezent reprezintă 60% din totalul oamenilor care urmează tratament. Africa de Sud are cei mai mulți oameni care urmează tratament, 4,2 milioane, urmată de India, Mozambic și Kenya.
UNAIDS spune că extinderea la scară largă a terapiei antiretrovirale a fost factorul principal al scăderii numărului de decese din cauza unor afecțiuni asociate cu SIDA, de la un maxim de 1,9 milioane, în 2005, la 1 milion în 2016.
Anul trecut a fost atins un nou record, când, pentru prima dată, peste jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV în lumea întreagă au accesat terapia cu antiretrovirale, se mai pecizează în raport.
Afecțiunile asociate cu SIDA rămân principala cauză de deces în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă (15-49 de ani) și sunt cea de-a doua cauză a mortalității pentru femeile din Africa, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, se mai precizează în raport.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDIN CULISE
Articolul următorStatistica