Luiza Rădulescu Pintilie

Se spune că atunci când un copil vine pe pământ îngerii cântă în ceruri. Iar când copiii ajung să înrădăcineze, în creşterea lor, ramuri tinere din arborele vieţii lor pe pământul căruia îi aparţin, atunci legătura aceasta se dovedeşte a fi şi mai puternică. Devenind deja o pădure, aşa cum a apărut prin prima etapă a unei campanii de plantare – „Rădăcini tinere pentru pădurile de mâine” – „iniţiată şi desfăşurată, în Prahova, de „Şcoala de Flori”, în cadrul programelor sale educaţionale şi urmează să fie extinsă într-o nouă etapă, programată să se desfăşoare sâmbătă, 25 noiembrie, în zona supraaglomerată a hipermarketului Ploieşti Shopping City. Interesant este că bilanţul celei dintâi etape înseamnă nu numai mii de puieţi plantaţi într-o „barieră” verde împotriva noxelor degajate din cauza traficului ce înregistrează valori crescute pe DN1, dar şi un interes în creştere din partea tinerilor voluntari. Dovadă că nu mai puţin de 1.000 de participanţi – elevi din şcoli ale judeţului: Ploieşti, Câmpina, Bucov, Puchenii Mari, Olari, Izvoarele, Sângeru, Lipăneşti – s-au înscris, după cum ne-a precizat directorul „Şcolii de Flori”, Ileana Militaru, pentru noua campanie, urmând să fie plantaţi alţi 10.000 de puieţi de arţar, stejar auriu şi salcâm.
Însuşi lăudabilul proiect al „Şcolii de Flori” creşte odată cu noua etapă. De data aceasta, copiii nu vor planta puieţi doar în pădurea de la marginea Ploieştiului, ci fiecare dintre ei va primi şi un copăcel pe care să-l înrădăcineze în curtea casei, în faţa blocului, în grădina bunicilor. Într-una dintre multele acţiuni de plantare ale „Şcolii de Flori”, micuţii voluntari au dat numele lor puieţilor pe care, cu grijă, i-au pus în pământ sperând să prindă rădăcini. De data aceasta, pot vedea în fiecare zi cum creşte propriul pomişor, cel despre care legendele spun că a fost adus pe pământ să le slujească oamenilor dându-le energie purificată.Iar la vârsta la care vor înţelege că rostul omului e acela de a aduce pe lume un copil, de a ridica o casă şi a sădi un pom, vor fi răsplătiţi, poate, de umbra unui copac falnic şi viguros.
Iar dacă într-un asemenea proiect generos ca utilitate, dar şi ca semnificaţie pentru creşterea unei generaţii în respect faţă de natură şi în dorinţa de a lăsa ceva în urma sa – şi ce dăinuie mai mult decât un copac?! –
există persoane sau societăţi care doresc să-şi alăture susţinerea, oferind mici daruri pentru hărnicia şi implicarea celor 1.000 de voluntari, orice iniţiativă poate fi comunicată, pe mail, conducerii „Şcolii de Flori”.