Violeta Stoica
Drumurile naționale care străbat județul Prahova sunt, la prima vedere și la suprafață, într-o stare acceptabilă pentru desfășurarea unui trafic rutier relativ normal. Nu la fel stau însă lucrurile dacă se decopertează stratul vizibil și se merge mai în profunzimea infrastructurii rutiere administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri București. Podurile care traversează râuri importante din Prahova – în special acelea care fac legătura între malurile râului Teleajen, aflate pe DN1A sau pe DN1B – sunt într-o stare de degradare accentuată, lucru despre care reprezentanții CNAIR spun că nu ar fi problematice pentru siguranța traficului rutier, potrivit expertizelor efectuate.
Zeci de ani de trafic greu și o mentenanță scăzută au condus la o degradare importantă a podului de la Blejoi, peste albia râului Teleajen, pe DN1A. Cu toate că imaginile sunt grăitoare pentru “calitatea” infrastructurii acestui pod, CNAIR spune că abia la anul se va organiza o licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate și, mai apoi, pentru lucrările de reparații necesare la pilonii acestui pod traversat zilnic de camioane și tiruri cu încărcături de zeci de tone!
Starea infrastructurii rutiere din România și modul în care se asigură mentenanța drumurilor naționale afectate fie de trecerea timpului, fie de vitregiile naturii sau, pur și simplu, din cauza “cârpelilor” făcute ca la români sunt probabil cele mai discutabile din toată Uniunea Europeană. Drumuri naționale care se surpă sub acțiunea alunecărilor de teren, poduri ale căror picioare sunt în stare jalnică sunt doar o mică parte a imaginii cuprinzătoare a infrastructurii rutiere din țara noastră. Nici în județul Prahova nu stau prea bine lucrurile, în special în zona podurilor peste râurile importante, poduri care au zeci de metri lungime și care fac parte din drumurile naționale. Un asemenea pod este cel situat la Blejoi, peste râul Teleajen, pe traseul DN1A. Dacă la suprafața drumului, lucrurile par relativ în regulă, nu la fel se poate spune privind această structură esențială a acestui drum național de jos în sus, adică de lângă albia râului Teleajen. Din imaginile prezentate se disting clar hibele infrastructurii acestui pod, pilele fiind roase la propriu de vreme, dezvăluind armătura care altădată era acoperită cu un strat gros de beton. Ceea ce se vede din punctul de vedere al cititorului neexperimentat într-ale construcțiilor de drumuri nu pare a fi în concordanță cu ceea ce se vede prin ochii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
La solicitarea de a da lămuriri referitor la podul peste Teleajen de la Blejoi, reprezentanții CNAIR au răspuns că “în luna iulie 2017 a fost elaborată Expertiza Tehnică a podului de pe DN1A care traversează râul Teleajen la Km 90+086, pe raza localităţii Blejoi, în vederea stabilirii stării tehnice a podului şi evaluarea degradărilor existente”, din raportul de expertiză rezultând că “podul de pe DN 1A care traversează râul Teleajen la km 90+086 nu pune în pericol siguranța traficului rutier”.
Deși, conform aceleiași surse, lucrări de reparații la podul respectiv nu au mai fost făcute din anul 2007, abia prin 2020 s-ar putea interveni pentru a remedia problemele apărute la această structură de pe drumul național DN1A, de la Blejoi: “În baza Expertizei Tehnice, în cursul anului 2018 se va întocmi documentaţia de proiectare, urmând a fi scoasă la licitaţie execuţia de lucrări de reparaţii la pod”.
Acestea sunt răspunsurile date de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere privind subiectul podului degradat de la Blejoi, peste râul Teleajen.
Dacă toate vor merge ca pe roate – ceea ce nu prea se întâmplă în cazul procedurilor de achiziție derulate pentru lucrări de infrastructură – în cel mai bun caz, traversarea respectivă de pe DN1A ar putea să intre în reparații prin 2019 – 2020. Fără a lua în calcul faptul că acest drum național preia o mare parte a traficului greu de pe DN1 pentru a ajunge spre Brașov, prin Cheia, ar fi de ajuns ca apele Teleajenului să se umfle de vreo câteva ori în urma căderii unei cantități mai mari de precipitații pentru ca picioarele acum dezvelite de beton ale podului respectiv să ajungă într-o stare critică, iar siguranța traficului să fie pusă cu adevărat în pericol!