Marian Dima
Încasări de 1,36 milioane de lei!
Petrolul a adunat, conform raportului de audit al firmei Via Insolv, încasări de 1.363.322,47 lei, în urma unor “operaţiuni de lichidare”, în care grosul banilor au venit, direct sau indirect, de pe urma transferurilor unor jucători. Este vorba despre sume intrate în contul administratorului judiciar în perioada noiembrie 2016 –
octombrie 2017.
“Castana” principală – litigiul câştigat cu polonezii de la Legia Gdansk, club care a pierdut procesul legat de transferul fundaşului central Gerson Ferreira – şi care, în urma litigiului judecat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, a fost obligat să plătească suma de 217.751 de euro (transfer plus penalităţi)! Din aceşti bani, Petrolul a achitat avocatului Josep Vandellos suma de 23.000 de euro – onorariu de succes, plus alte taxe, dar, chiar şi aşa, au rămas bani frumoşi de “distribuit” de către lichidator, foştii salariaţi “cu carte de muncă” fiind cei care au “tras lozul câştigător” – anume şi-au recuperat în totalitate drepturile restante.
Au mai contribuit la acumularea banilor în contul administratorului judiciar – taxa de solidaritate plătită de FCSB în contul transferului lui Budescu de la Astra –
142.320 lei, sumele primite de la UEFA în contul participării în UEFA 2016 – 173.487 lei, dar şi “rămăşiţe” adunate din valorificarea unor bunuri aparţinând defunctei SC FC Petrolul SA, autoturisme (13.500 lei), echipament (8.078 lei, cel aflat în magazinul oficial al clubului de la Carrefour, la momentul sechestrului) şi nu numai.
Şi Finanţele au recuperat câte ceva
Banii încasaţi de falimentara SC FC Petrolul SA au ajuns nu numai pentru plata salariilor celor care au avut “cărţi de muncă”, ci au acoperit şi unele sume din creanţele către AJFP Prahova şi a SPFL Ploieşti (finanţele publice şi finanţele locale), 86.668 de lei mergând către prima dintre instituţii şi 22.472 lei către a doua. Oricum, la acest capitol, al banilor “de recuperat” de către Finanţe, rămâne o “gaură” care, foarte probabil, nu va mai avea din ce să fie acoperită! Mai ales că sumele rămase neplătite către AJFP Prahova “bat” spre 20 milioane de
lei (!), iar cele către SPFL (Serviciu Public Finanţe Locale) Ploieşti – aproximativ 3 milioane lei – sumă aflată încă într-un litigiu. Iar “lista” autorităţilor ploieştene care au de recuperat bani cuprinde şi SGU Ploieşti – “doar” 2,19 milioane de lei şi Primăria Municipiului Ploieşti – 3,49 milioane lei.
Jucătorii şi partenerii – “daună totală”
O altă categorie de “creditori” ai SC FC Petrolul – reprezentată de foştii jucători şi diverse firme cu care s-a lucrat (prestări servicii) – aşteaptă, la rândul lor, să mai încaseze ceva dar, din păcate pentru aceştia, sunt şanse mici să se ajungă vreun leu şi pentru conturile lor.
Lucru foarte important însă, “s-a făcut dreptate” pentru personalul auxiliar, cu sume mici de încasat, din salariile restante, pentru un magaziner, îngrijitor la teren, şofer etc., recuperarea unor sume în jurul a 10.000 de lei însemnând enorm. De asemenea, şi antrenorii de la Centrul de Copii şi Juniori sunt în categoria “fericiţilor”, reuşind să-şi încaseze ultimele salarii – de asemenea, sume mici , majoritatea sub 6-7.000 de lei.
Stoichiţă “barosan”, selecţionerul “zero”
Sunt chiar situaţii anormale, mai ales în cazul antrenorilor, în care unii – Mihai Stoichiţă sau secundul său – Răzvan Rotaru, de exemplu, inspiraţi, au fost angajaţi “cu carte de muncă” şi au primit banii cuveniţi, iar alţi tehnicieni, cu mandate mai vechi şi sume mult mai mari de recuperat, dar provenite din “convenţii sau contracte de prestării servicii” sunt în situaţia să nu recupereze niciun ban, chiar actualul selecţioner – Cosmin Contra – fiind cel rămas în pierdere!
Astfel, actualul director tehnic al FRF – Mihai Stoichiţă, cu un mandat “scurt şi mediocru”, ca rezultate, pe banca petrolistă, a încasat suma de 29.507 lei, în timp ce Contra (mai vechi în funcţie şi cu rezultate bune) “are de luat” şi acum 647.247 lei! Diferenţa – primul a fost inspirat când a făcut contractual, al doilea – nu! Şi actualul secund al lui Contra la Naţională, Ionel Gane, şi-a recuperat banii pentru perioada cât a antrenat la Ploieşti, în topul celor care au primit salariile restante acum primul fiind însă managerul sportiv Mario Nicolae, cu o sumă de aproximativ 15000 de euro!
Şi patronul Dan Capră apare pe lista celor care au “încasat” din aceste venituri realizate, el primind ultimele salarii restante de la SC FC Petrolul SA, nume alături de care a cunoscut gloria, bucuria câştigării unui trofeu, dar care l-a “dus”, apoi, în închisoare, pentru o perioadă!
Capră mai are însă de recuperat şi alţi bani, încadrându-se şi în categoria creanţelor chirografare, cu 110.314 lei, capitol la care “campioană” este consoarta acestuia, Clarisa Vârceoroveanu cu 896.028 lei rămaşi “în aer”. Şi tot în aer vor rămâne, aceasta trebuind să se mulţumească doar cu 19.673 lei, proveniţi din salarii, bani pe care i-a încasat în 11 octombrie…
O radiografie a “eşecului financiar” a ceea ce a însemnat SC FC Petrolul SA, care cuprinde multe “piese”, dar din care, cu siguranţă, lipsesc nume importante. Poate chiar cel mai important!
Top 10 al sumelor încasate de foşti salariaţi
Manager sportiv Mario Nicolae – 65.410 lei
Antrenor Constantin Schumacher – 51.690 lei
Preparator fizic Jorje Alvarez – 47.902 lei
Economist Gabriel Toma – 47.710 lei
Antrenor cu portarii Cătălin Grigore – 45.096 lei
Antrenor Gane Ionel – 33.561 lei
Antrenor Mihai Stoichiţă- 29.507 lei
Patron (director general) Daniel Capră – 27.253 lei
Doctor Gabriel Copaci – 25.875 lei
Antrenor secund Dragoş Radu – 25.790 lei
Top fotbalişti „rămaşi cu ochii în soare!” după salariile de la Petrolul
Jucătorii, unii dintre ei din categoria celor care „au scris istorie” pentru Petrolul, au şanse minime să-şi mai recupereze sumele restante, unii dintre ei pierzând bani mulţi, foarte mulţi chiar, actualul jucător al FCSB-ului, Filipe Teixeira, fiind „campion” – singurul dintre foştii jucători care a rămas cu peste 100.000 de euro neîncasaţi.
Iată cine sunt fotbaliştii care au rămas cel mai mult în pagubă:
Filipe Teixeira – 511.218 lei
Toto Tamuz – 418.310 lei
Alexandru Benga – 399.814 lei
Adrian Mutu – 305.911 lei
Peterson Pecanha – 233.813 lei
Younes Hamza – 220.715 lei