Violeta Stoica
Pacienții prahoveni diagnosticați cu afecțiuni oncologice ar putea să aibă o nouă speranță la un tratament, dacă Ministerul Sănătății va reuși să semneze contracte cu Banca Mondială pentru achiziția unor echipamente destinate radioterapiei în mai multe spitale din țară.
Deși nu a intrat în primul lot de cinci unități medicale cu paturi care vor beneficia de fonduri de la Banca Mondială pentru realizarea unor centre specifice tratamentului pacienților oncologici prin intermediul radioterapiei, Spitalul Județean de Urgență Ploiești ar putea deveni, în următorii ani, probabil, locul în care speranțele la viață ale pacienților diagnosticați cu anumite tipuri de cancer să crească semnificativ.
Deși radioterapia – asemenea chimioterapiei – ar putea avea efecte adverse care ar putea să înrăutățească starea generală de sănătate a pacientului oncologic, accesul la acest tip de tratament ar putea fi benefic pentru prahovenii care până acum erau nevoiți să meargă la clinici private sau de stat fie din Capitală, fie din alte centre medicale din țară.
Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a semnat primele contracte de achiziție pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din București și din țară, respectiv Spitalul Județean Constanța, Spitalul Județean Galați, Institutul Oncologic București Prof.dr.Alexandru Trestioreanu, Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență Elias, valoarea totală a echipamentelor achiziționate în cadrul contractelor semnate în această primă etapă fiind de 11 milioane de euro.
„Este pentru prima dată când în România se face o astfel de investiție necesară pentru a crea o rețea publică de radioterapie. Ne dorim să asigurăm accesul pacienților la aceste terapii și condiții mai bune de lucru pentru specialiștii din sănătate. În acest moment, radioterapia se face în puținele centre publice existente, iar restul pacienților merg în centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin crearea unei rețele publice, vor scădea foarte mult timpii de așteptare, pentru că un pacient oncologic nu-și permite să aștepte”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății, după semnarea celor cinci contracte de finanțare.
În luna decembrie, la Ministerul Sănătății este programată vizita experților Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care, în urma analizării locațiilor din unitățile medicale, stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotate alte opt centre din țară printre care se află și Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Pe de altă parte, Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății, sub formă de granturi nerambursabile, suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane de euro, accesat în anul 2014, a fost deblocat la începutul acestui an, astfel încât fondurile pot fi accesate. Suma totală acordată pentru achiziția de aparatură de radioterapie este de 38 milioane de euro.
Înființarea unui centru de radioterapie la Spitalul Județean de Urgență ar rezolva o parte a problemelor cu care se confruntă bolnavii de cancer din județul Prahova și din județele limitrofe, având în vedere că, în prezent, în Ploiești există un singur aparat de radioterapie, la Spitalul Municipal Ploiești, dar care nu poate fi utilizat decât în cazul leziunilor superficiale și care nu sunt de profunzime.
Deși în centrele mari de radioterapie din Capitală sau din alte orașe din țară, există aparatură performantă specifică radioterapiei, chiar și în spitale de renume acestea au perioade de “repaus” obligatoriu, unele piese defectându-se, din cauza suprasolicitării generate de numărul extrem de mare de pacienți care au nevoie de tratament de specialitate. Astfel, nevoia apariției a noi centre de radioterapie la nivel național este urgentă, pentru a creşte, astfel, și șansele la viață ale bolnavilor de cancer.