Nicoleta Dumitrescu

Ieri dimineaţă, pe surse, agenţiile de ştiri anunţau că amânata şedinţă de vinerea trecută în care Guvernul urma să discute controversatele modificări fiscale nu se va desfăşura nici în prima zi a săptămânii. Oare, cauza să fi fost miile de români ieşiţi duminică seară în stradă, în marile oraşe, care au manifestat împotriva celor aflaţi la guvernare? Probabil că da.
Oricum, poate că după ce au stat până noaptea târziu cu ochii în televizor, iar apoi au „înroşit” telefoanele, văzând că ţara iarăşi fierbe, politicienii de la putere şi-au zis că n-ar fi rea o amânare, astfel încât „strada” să se mai liniştească.
Pe de altă parte, cu siguranţă că imaginile din faţa Palatului Victoria din această primăvară – cele în care strada era plină ochi de lume, zile la rând – au bântuit nopţile şi visele social-democraţilor şi ale celor de la ALDE. Iar când au constatat, duminică seară, că e posibil ca aceste imagini să le vadă din nou, şi de aceeaşi amploare, şi-au zis, probabil, că nu este de glumă…
Pe de altă parte, dacă testul străzii rămâne singura modalitate prin care guvernanţii îşi dau seama că greşesc, nu este bine deloc. Iar de aproape un an, de când PSD şi ALDE au format echipă ca să conducă ţara, ceea ce s-a întâmplat până acum cu „ţopăiala” gândită în domeniul fiscal, seamănă mai degrabă a amatorism. Numai că problema este alta. De fapt, toată această nebunie, a modificărilor fiscale, a plecat de la controversatele creşteri salariale.
Văzându-se cât bănet înseamnă promisele plusuri, au început agitaţia şi goana după găsirea de fonduri. Iar anunţatul transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, pe care nimeni nu a fost în stare să le explice, a devenit un fel de picătură care a umplut paharul nemulţumirilor, „ţopăiala” fiind ca un fel de arc ce i-a determinat pe români să iasă, din nou, în stradă.
Pe de altă parte, intenţia guvernanţilor de a promova modificările fiscale în baza unei ordonanţe de urgenţă – modalitate care permite ca iniţiativa să intre imediat în aplicare după publicarea în Monitorul Oficial – arată cât de mari sunt disperarea şi frica de faptul că nu vor exista, la anul, bani suficienţi pentru majorările salariale.
Iar această teamă a fost devoalată chiar de către liderul ALDE, când a zis că n-ar fi rău ca, de acum încolo, cheltuielile de personal în sistemul bugetar să fie menținute la un anumit nivel, după care s-a grăbit să spună că „nimeni n-a vorbit de concedieri”.
Una peste alta, însă, după bulibăşeala cu legile justiţiei, „ţopăiala” fiscală a fost pe post de arc, care i-a determinat pe români să iasă, din nou, în stradă.
Iar asta n-ar trebui să-i lase indiferenţi pe guvernanţi dacă ar recunoaşte, în sinea lor, că ar cam fi cazul să lase prostiile de-o parte şi să nu facă schimbări de dragul schimbării, pentru că, altfel, după cum s-a văzut, strada poate schimba inclusiv şeful guvernului!