Alcoolul este nelipsit de la orice petrecere. Multor persoane le creeaza un sentiment de buna dispozitie, le creste apetitul si placerea de a manca, anuleaza tensiuni si inhibitii. Insa, a doua zi poate deveni un adevarat chin pentru aceia care au intrecut masura. O parte din alcoolul absorbit este imediat degradat in stomac de o enzima. Studiile au confirmat ca, in cazul femeilor, concen-tratia acestei enzime este mai slaba, ceea ce explica motivul pentru care la acestea alcoolemia urca mai repede. In general, tot ceea ce temporizeaza absorbtia alcoolului ii diminueaza efectele toxice. De aici si recomandarea de a manca, in timp ce se consuma alcool.
Iata cele mai bune (si mai ieftine) metode de combatere a mahmurelii:
* Se spune ca aspirina tamponata (efervescenta, daca se poate) este o solutie buna in astfel de cazuri. Orice calmant este bun (algocalmin, antinevralgic), fara insa ca acesta sa aiba vreun efect in protejarea mucoasei stomacului.
* Nu luati medicamente de tipul ibuprofenului sau acetaminofenului, pentru ca devin periculoase la interactiunea cu alcoolul din sange.
* Beti cat mai multa apa. Deshidratarea provocata de alcool este principala cauza a mahmurelii. Incercati sa alternati bauturile alcoolice cu cele racoritoare (apa minerala, sucuri de fructe) si beti cel putin doua pahare cu apa inainte de a va duce la culcare.
* Mancati alimente grase. Se pare ca hidratii de carbon din painea prajita, proteinele din oua si grasimea din carnati va vor ajuta sa alungati mahmureala.
* Nu este o noutate ca dupa un chef, cand apare senzatia de mahmureala, pentru revenire sunt suficiente cateva linguri de miere de albine poliflora, diluata intr-un ceai diuretic caldut.