N. D.
Unic în reţeaua instituţiilor de cultură atât la nivel judeţean, cât şi naţional, Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploieşti organizează o nouă ediţie a unei manifestări ce a devenit tradiţională. Este vorba despre Simpozionul Naţional “Timpul şi omul”, aflat la a XIX-a ediţie, care va avea loc în perioada 2-3 noiembrie. Astfel, în deschiderea manifestării, care va avea loc joi, la orele 11°°, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, va fi lansat volumul „Anuarul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova” – serie nouă, nr. VII, care cuprinde studii ştiinţifice din domeniul orologeriei, cât şi filmul „Istoria instrumentelor de măsurare a timpului”, care reprezintă o incursiune în evoluţia acestor instrumente, cu exemplificări din patrimoniul celebrului muzeu ploieştean.
La această manifestare anuală şi-au anunţat prezenţa peste 50 de invitați din țară, specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu. Conform organizatorilor evenimentului, temele dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, organizate la sediul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești, sunt: Definirea timpului în concepte filozofice, ştiinţifice, religioase, artistice şi literare; Percepția timpului în lumea satului românesc; Oameni care au marcat timpul.
Personalități; Evoluția și istoria orologeriei în plan universal și național; Invenții și inventatori celebri de ceasuri; Asimilarea şi evoluţia orologeriei în România, în diferite perioade istorice; Automate muzicale în patrimoniul muzeal naţional și mondial; Restaurarea ceasurilor și a cutiilor muzicale.