Nicoleta Dumitrescu
Deşi pentru mulţi români impresia este că purceaua este aproape să-şi dea duhul în coteţ, înainte de Crăciun, şi asta din cauza anunţatelor modificări fiscale din care nimeni nu înţelege nimic, totuşi, de joi seară, s-a ivit şi un mare semn de întrebare. De ce a mâncat liderul social-democrat, de pe acum, şorici? Să ştie el ceva mai mult decât ştiu toţi miniştrii lui Tudose la un loc? E posibil. Oricum, ronţăiala între măselele din dreapta maxilarului, la târgul Indagra, a bucăţii de şorici oferită de însuşi fiul său, condimentată cu două pupături scurte, pe obraz, date fiicei sale, „acţiune” încheiată de râsul şmecheros, pe sub mustaţă, e posibil să ascundă ceva.
Problema este însă de unde, imediat după Crăciun, se vor găsi alţi bani pentru majorări de lefuri, atât timp cât Olguţa Vasilescu a anunţat, în ultima şedinţă de Guvern, creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018.
Prin urmare, alţi bani, altă distracţie! Dar, de unde se vor găsi fondurile necesare, poate tot Olguţa să ştie! E adevărat, tot ea a anunţat că va fi amânată şi majorarea pensiei minime, în contextul în care şi în cazul acesta, al modificării sumelor pe cupoanele de pensie, este tot un fel de învârtire a firului de aţă după deget, ca să se mai tragă de timp.
Dând timpul în urmă, însă, de când s-au ales partidele care să fie la guvernare, este tot o nebunie, încât însuşi miniştrii se încurcă în propriile declaraţii, şi asta tot din cauza modificărilor al căror şir s-a şi pierdut. Practic, aproape nu este zi în care o declaraţie făcută ieri să nu fie cu totul alta mâine, culmea, ambele aparţinând aceluiaşi oficial.
Pe de altă parte, degeaba se fac tot soiul de şedinţe la care sunt chemaţi inclusiv liderii de sindicat. După ce se lasă impresia că există perspectiva ca un sfert dintre pretenţiile sindicaliştilor să fie cât de cât acceptate, nu rezolvate, a doua zi se schimbă totul.
E adevărat, nici sindicaliştii nu mai sunt ce erau odată, adică la un semn, cel al revoltei, ceilalţi să se mobilizeze şi să iasă în stradă. Iar un motiv ar fi, după cum s-a comentat inclusiv pe la televizor, că, de fapt, celor în cauză, adică liderilor, nici nu le-ar mai arde să se agite, aşa cum făceau în vremurile bune, atât timp cât ei sunt bine aranjaţi, la propriu. În sensul că, dându-se bine cu cei care s-au perindat pe la putere, au ştiut cum să-şi asigure şi nişte funcţii „călduţe”, başca prezenţa în tot soiul de CA sau AGA, unde indemnizaţiile sunt cu multe zerouri.
În aceste condiţii, e de văzut ce se va întâmpla până la sfârşitul anului, având în vedere faptul că, în afară de noi şi noi modificări, până acum nicio măsură care a fost anunţată nu a reuşit să le transmită românilor senzaţia de stabilitate. Iar îngrijorarea creşte şi mai mult în condiţiile în care, când senzaţia este că purceaua mai are un pic şi-şi dă duhul, dilema este de ce, de la sfârşitul lunii octombrie, liderul social-democraţilor s-a grăbit să ronţăie şorici. Să ştie el ceva? Vom vedea!