Consiliul Director al Asociației Forestierilor din România (ASFOR) a adresat un memoriu premierului Mihai Tudose, prin care solicită, printre altele, creșterea masei lemnoase pe care Regia Națională a Pădurilor (RNP) ar trebui să o exploateze.
“Având în vedere intrarea în vigoare a Regulamentului de valorificare masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică aprobat prin HG nr.715/2017, ASFOR, organizație patronală și profesională a agenților economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului, vă supune atenției următoarele considerații: în conformitate cu acest Regulament, RNP Romsilva ar trebui să exploateze în regie proprie sau prin prestări servicii peste 50% din volumul de masă lemnoasă provenit din fondul forestier administrat de stat, față de numai 22% cât a realizat în anul 2016. Anul trecut s-au recoltat din fondul forestier proprietate publică a statului 8,6 milioane mc din care:masă lemnoasă vândută pe picior – 6,75 milioane mc (78%);masă lemnoasă exploatată prin prestări servicii- 0,40 milioane mc (5%) și masă lemnoasă exploatată în regie proprie – 1,45 milioane mc (17%)“.
ASFOR justifică respectiva cerere adresată premierului prin faptul că “pentru anul 2018 se preconizează creșterea considerabilă a volumului exploatat de RNP Romsilva în regie proprie sau prin prestări servicii, cu scăderea corespunzătoare a volumului de masă lemnoasă vândut ca lemn pe picior. Se oferă agenților economici atestați un volum mai mare de prestări de servicii de exploatare, printr-o procedură însă anevoioasă, în condiții tehnice și economice nesustenabile și cu tarife neactualizate. În prezent, singura modalitate de atribuire a prestărilor de servicii este prin licitarea pe SEAP, care este o activitate complexă atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător și care s-a dovedit aplicabilă doar în mică măsură, în acest domeniu, în România”.
Iar cu titlu exemplificativ, aceeași asociaţie mai amintește că în primele nouă luni ale anului curent, au fost atribuite ca prestări servicii “doar 0,08 milioane metri cubi pe platforma SEAP, ceea ce reprezintă numai 2% din volumul de prestări de 4,5 milioane de metri cubi, care ar trebui să fie realizat în anul 2018”.