Petrolul a evitat prima înfrângere “statistică” din viaţa clubului renăscut acum un an şi ceva, ultimele secunde ale partidei cu CS Mioveni, din Cupă, aducând o egalare care a dat adrenalină unui meci cu mult peste nivelul unui duel între o echipă de Liga a III-a şi una de eşalon secund. Un duel cu CS Mioveni încheiat, până la urmă, cu ratarea calificării, dramatic, după ce fanii prezenţi în tribune au trecut prin toate stările posibile – speranţă, deznădejde, încredere, tristeţe.
O repriză de “tatonare”, una pe contre
Meciul în sine a fost unul care a “crescut” odată cu trecerea timpului. A început mai degrabă cu … reţineri şi temeri de ambele părţi, fiecare echipă aşteptând să vadă strategia adversarei, apoi a continuat cu încercări ofensive şi ratări de ambele părţi, pentru ca, după pauză, să se transforme într-o luptă “cu armele la vedere”, numărul fazelor de poartă înmulţindu-se.
Prima ocazie “mare de tot” i-a aparţinut lui Ciocâlteu, care nu a reuşit să trimită mingea în poartă după ce l-a driblat pe portarul advers, şutul său, din unghi, fiind scos de pe linia porţii de către fundaşul Mioveniului – Ichim (min. 28). Replica Mioveniului a însemnat şi deschiderea scorului, Năstăsie scăpând din marcajul “aproximativ” al lui Velisar, după o fază fixă plecată din partea opusă a terenului, fostul prim-divizionar reluând mingea cu capul, în plasă (0-1, min. 36).
Imediat, Ciocâlteu şi-a încercat, din nou, norocul, dar încercarea sa de voleu a fost ratată, Claudiu Tudor fiind protagonistul unei alte faze de top – reluare aproape perfectă din foarfecă, în min. 44, portarul advers, Croitoru, fiind la post, cu un reflex pe măsură!
Iar după pauză s-a trecut la “joc pe contre”, cu Mioveniul ratând desprinderea în câteva rânduri, şi cu galben-albaştrii alergând după egalare, finalul fiind unul de “totul sau nimic”, după ce, mai mult sau mai puţin forţat,antrenorul petrolist Octavian Grigore a schimbat ofensiv de mai multe ori, jucând o scurtă perioadă chiar cu doi atacanţi (Arnăutu şi Stănescu), forţat fiind şi de accidentările fundaşilor centrali Prunescu şi Frîncu, “picaţi la datorie”, pe rând.
Egalare “a la Maradona”
Petrolul a egalat când nimeni nu mai spera decât la o minune, în ultimele secvenţe ale celor patru minute de prelungiri arătate de “ciudatul” central Lucian Rusandu. Autor – Vintilă, care a reluat în bara transversală o centrare, de pe stânga, apoi, mingea a revenit în teren exact în mâna acestuia, sărind apoi în plasă! “Valul” părea să fie favorabil Petrolului, mai ales după ce noul intrat Neagoe a luat al doilea avertisment în min. 106, superioritatea numerică fiind aproape de a fi concretizată la cea mai mare ratare a partidei – în min. 111, Lambru ratând ţinta din 4 metri, acelaşi jucător având şi o bară în cont, în min. 117, în timp ce oaspeţii, chiar şi în inferioritate, au ajuns de vreo trei ori în poziţii excelente în preajma careului lui Bolboaşă, dar, de fiecare dată, “jucătorul cu mingea” a greşit execuţia finală sau a dat dovadă de individualism, şutând aiurea în locul unor pase “pe tavă”, care se impuneau.
Oricum, un adevărat spectacol, cu ratări, multă voinţă, de ambele părţi, soarta calificării decizându-se la penaltiuri, unde norocul şi experienţa superioară a argeşenilor i-au dus în “optimi”, unde, de ani buni, sunt o prezenţă constantă. În schimb, pentru Petrolul, lacrimile jucătorilor, ploaia şi aplauzele fanilor au constituit tabloul unei seri care nu trebuie uitată, chiar dacă s-a terminat prost.
FC Petrolul Ploieşti – CS Mioveni 1-1
(0-1), 4-5 după loviturile de departajare
Stadion: “Ilie Oană” Ploiești. Spectatori: circa 2500. Marcatori: Vintilă (90+2)/Năstăsie (36).
La loviturile de pedeapsă au transformat: Cl. Tudor, N. Popescu, Stănescu/Năstăsie, Negoiţă, Ed. Stoica, Neacşu. Au ratat: Ciocâlteu, Velisar/Gugu.
Petrolul Ploiești: Bolboașă – Catană, Prunescu (51 Stănescu), Frâncu (71 Vintilă), Velisar – Chindriș, Olaru – Ciocîlteu, Cl. Tudor, Saim Tudor (100 Lambru) – Arnăutu (64 N. Popescu). Antrenor: Octavian Grigore.
CS Mioveni: Croitoru – Tirică, Gugu, Ichim, Ed. Stoica – Negoiță, Andor (70 Neagoe) – Pirtea (102 Neacșu), Florescu (62 Trașcă), Ayza (cpt.) (81 Rădescu) – Năstăsie. Antrenor: Gheorghe Mihali.
Cartonașe galbene: Catană (75), Vintilă (105)/ Ayza (44), Neagoe (76,106), Croitoru (79), Gugu (98), Negoiță (116)
Cartonaș roșu: Neagoe (106)
Au arbitrat: Lucian Rusandu (Sf. Gheorghe) – Cosmin Vătămanu și Alexandru Midvichi (ambii din București).
Observatori: Florin Hîncu (Brașov) și Adrian Matei (Berceni – Ilfov)