Nicoleta Dumitrescu

La Cotroceni, după jurământul de învestire al miniştrilor, de multă vreme nu s-a mai auzit cum răsună, între pereţii interioarelor care sclipesc de etichetă şi protocol, zgomotul inconfundabil al cupelor umplute cu şampanie. Interdicţia a impus-o Traian Băsescu, pe vremea când era şef al statului, şi se pare că a fost primită, ca un fel de moştenire, şi de către actualul preşedinte.
Aşa s-a întâmplat şi marţi seară, când noii miniştri din Cabinetul Tudose au fost învestiţi în funcţie. Numai că, în comparaţie cu alte ceremonii, aceasta a fost, de departe, pe cât de redusă, ca timp de desfăşurare, pe atât de tristă, ultima “nuanţă” fiind accentuată, cu mult şi îndesat, de muţenia deja proverbială a celui care acum este la Cotroceni.
După ceas, ceremonia n-a durat mai mult de cinci minute, fiind vorba doar despre trei miniştri care au rostit “Jur…” , după care au semnat decretul de numire în funcţie. Iar după ceremonie nu a mai fost nimic, preşedintele Klaus Iohannis rezumându-se doar să le strângă mâna noilor miniştri. Nu le-a zis nimic, nici de rău, nici de bine, aşa cum se obişnuieşte de regulă la astfel de evenimente, şi aşa cum, de altfel, cu alte ocazii, a şi procedat. Să fi fost supărat preşedintele că liderii PSD şi ALDE au anunţat că sunt, la rându-le, supăraţi pe şeful de la Cotroceni? Şi da, şi nu. Oricum, lipsa şi a celorlalţi miniştri de la această ceremonie spune ceva. Iar prezenţa celor câţiva oficiali, care de altfel îi puteai număra pe degete, a stârnit acelora care au urmărit ceremonia pe sticla televizorului ceva zâmbete. Şi asta deoarece în imagine a apărut un fel de…scara măgarului, oficialii, în frunte cu premierul, fiind aliniaţi după funcţia deţinută, cât şi după înălţime, de la cel mai mare până la la cel mai mic de statură!
Ce dovedeşte însă ceremonia care a avut loc la Cotroceni? Că acolo unde este prea multă putere, ea este şi greu de gestionat, unul dintre motive fiind acela că, aşa cum se întâmplă când este vorba despre actul de conducere, puterea se ridică, foarte repede, la cap!
Şi lucrul acesta se vede cel mai bine în cazul liderilor formaţiunilor politice care acum sunt la guvernare. Parcă sunt la întrecere, cei doi, cine să spună mai repede că partidul pe care îl conduce nu este lăsat să-şi facă datoria faţă de ţară şi poporul ei (!?!), că nu este lăsat să pună în aplicare cel mai revoluţionar program de guvernare. Ce dacă nu e toată lumea mulţumită, ce dacă nu există angajaţi, n-are importanţă domeniul de activitate fără să fi ieşit în stradă? Când eşti la putere, nu e obligatoriu să te iubească toţi! Da, aşa o fi. Însă, după cum s-a văzut, dacă este să cântărim activitatea celor două partide, membrii acestora mai mult de politică au avut timp. Iar asta s-a văzut după multitudinea de şedinţe şi şedinţele, unele prelungite până la miezul nopţii. Iar când este prea multă putere, unii consideră că ar fi bine s-o mănânce pe… pâine!