Ana Maxim
Şcolile prahovene au pierdut în anul școlar 2016-2017 peste 1000 de elevi, o parte dintre aceștia fiind exmatriculați, alții abandonând cursurile sau plecând în străinătate, urmându-și părinții care au găsit acolo locuri de muncă mai bine plătite. Dintre cei care au rămas în sistemul de învățământ prahovean, mulți și-au creat o obișnuință din a chiuli de la ore și au fost sancționați de profesori în funcție de gravitatea faptelor. Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului privind starea învățământului la nivelul județului Prahova în anul școlar 2016 – 2017, prezentat ieri de conducerea Inspectoratului Școlar Prahova în cadrul unei ședințe la care au participat directorii de școli și reprezentanții unor instituții publice.
Evoluția numărului de elevi din Prahova în ultimii ani, situația disciplinară a acestora, rezultatele la olimpiade și resursele umane din școli au fost prezentate ieri de inspectorul școlar general Nicolae Angelescu, la Palatul Administrativ din Ploiești, în cadrul unei ședințe la care au fost prezenți directorii unităților de învățământ, inspectori școlari, prefectul de Prahova Mădălina Lupea, președintele Consilului Județean Prahova Bogdan Toader, reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Direcției de Sănătate Publică. Potrivit datelor din Raportul privind starea învățământului la nivelul județului Prahova în anul școlar 2016 – 2017, în unitățile de învățământ din tot județul au fost înscriși 105.533 de elevi și preșcolari, efectivele fiind în scădere față de anul de învățământ anterior, când fuseseră înregistrați peste 107.000 de elevi și preșcolari. Pe lângă asta, peste 1000 de elevi au lăsat goale locurile în bănci din diferite motive, în anul școlar trecut. Concret, 332 de elevi au abandonat școala, 241 de elevi au solicitat retragerea de la cursuri din diferite motive, 458 de elevi au fost exmatriculați, 15 elevi au fost eliminați. Școlile din județ au mai pierdut 246 de elevi care s-au mutat cu părinții în străinătate, în timp ce doar 122 s-au întors de pe alte meleaguri și au reluat cursurile. Pe de altă parte, 1.827 de elevi au rămas repetenți.
Aproape două milioane de absențe nemotivate
Și în anul școlar 2016-2017, în cataloage au fost consemnate foarte multe situații în care elevii au tras chiulul. În total, în anul școlar 2016-2017, au fost înregistrate în instituțiile de învățământ 3.422.775 de absențe, dintre care 1.803.335 au fost nemotivate! În învățământul profesional, situația este mai îngrijorătoare, aici înregistrându-se 64,92 absențe nemotivate, în medie, pentru un elev. “Aș putea să mă întreb ce note la purtare au acești copii. Noi încercăm să promovăm învățământul profesional, să convingem părinții că este bine să aducem copii la învățământul profesional, dar semnalul referitor la ce se întâmplă în școală este cu totul altul. Și atunci trebuie să armonizăm lucrurile”, a precizat, ieri, inspectorul școlar general Nicolae Angelescu. La alte cicluri de învățământ, fenomenul a avut o mai mică amploare: în învățământul gimnazial s-au înregistrat 22,19 absențe nemotivate/elev, în învățământul liceal zi- 22,55 absențe nemotivate/elev, în învățământul primar – 10,47 absențe nemotivate/elev. Potrivit raportului ISJ Prahova, în anul școlar trecut, în cataloage au mai fost trecute 1.650 de note sub 7 și 8.050 de note între 9.99 și 7.00 la purtare. În cele mai multe dintre cazuri, elevii au fost sancționați cu scăderea notei la purtare pentru numărul foarte mare de absențe.
În cadrul ședinței de ieri au fost analizate și rezultatele obţinute la examenele naționale din anul școlar 2016-2017. La evaluarea națională, 94,15% dintre elevi au obținut note peste 5 la limba română și 79,09% – note peste 5 la matematică, nivelul de pregătire al candidaților situând-se, astfel, peste media pe țară. La bacalaureat, promovabilitatea a fost foarte bună în prima sesiune – de 78% și a ajuns la doar 30% în sesiunea de toamnă. Învățământul de performanță a ocupat un capitol important în Raportul privind starea învățământului prahovean în anul școlar trecut, zeci de elevi obținând premii și medalii la concursuri și olimpiade județene, naționale și internaționale. O mare parte dintre ei beneficiază și de îndrumările dascălilor care predau la Centrul Județean de Excelență. Așa cum v-am mai informat, la Ploiești, Elevul Anului a fost desemnat recent Theodor Cucu, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din Ploiești, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Lingvistică. În ceea ce privește resursele umane, a fost evidențiat, în cadrul ședinței de ieri, faptul că în anul școlar trecut au existat 7.175 norme didactice, dintre care 74,46% au fost ocupate de către dascăli titulari. Reprezentanții ISJ au mai precizat că la nivelul județului au rămas nouă unități fără autorizație sanitară și 55 de clădiri ale unor unități de învățământ fără autorizație de securitate la incendiu, precizând că urmăresc situația acestora și se fac eforturi pentru îmbunătățirea ei.