România va putea plăti în avans sume fermierilor afectați de condiții climatice dificile

Comisia Europeană (CE) a inclus alte cinci state – printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an, potrivit Agerpres. Astfel, în urma acestei decizii, fermieri din 15 țări sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari. “Această măsură a fost luată în prima parte a lunii septembrie pentru zece state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci țări: România, Croația, Irlanda, Grecia și Marea Britanie, state care au cerut mai târziu acest sprijin și care au reacționat după ce procedurile pentru primele zece țări erau deja demarate. Astfel, pentru a evita îngreunarea întregului proces, Comisia a decis să abordeze separat cererile celor două grupuri de state”, mai precizează sursa citată.

Procedură de infringement în cazul tranzacționării la bursă a procentului de 70 la sută din gaze

Comisia Europeană a transmis autorităților române o scrisoare în care avertizează că se poate trece la o nouă etapă în procedura de infringement declanșată împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze, dacă Parlamentul aprobă obligația ca 70% din gaze să fie tranzacționate pe bursă, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Infolegal. Acesta a făcut declarația în contextul în care, la începutul lunii octombrie, în Camera Deputaților a fost avizată pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, iar unul dintre amendamentele votate instituie obligația ca 70% din gaze să fie tranzacționate pe bursă.

APIA efectuează o serie de plăți în conturile beneficiarilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, până luni, 16 octombrie, o serie de plăți în conturile beneficiarilor, prin intermediul mai multor scheme de plată, se arată într-un comunicat remis Agerpres. În acest context, va fi plătită suma de 148.533.233 de lei ca ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură în trimestrul II 2017, pentru un număr de 16.646 beneficiari și o cantitate totală de motorină de 104.711.184,273 litri. Totodată, 4.544 de apicultori vor primi 32.525.801 lei în cadrul Programului Național Apicol (PNA) 2017, în timp ce pentru restructurare sau reconversie plantații viticole sunt alocați 10.543.611 lei, pentru un număr de 36 de beneficiari.