Credem ca si altor vorbitori, nu numai noua, le-a fost dat sa-i auda pe unii intelectuali zicand „Mens sana in corpore sana”, ceea ce constituie o varianta negramaticala si, implicit, falsa.
Formularea corecta a aceluiasi dicton latin se prezinta astfel: „Mens sana in corpore sano” (= Minte sanatoasa in corp sanatos).
Autorul acestei zicatori a fost poetul latin Decimus Iunius Iuvenalis (60-130, dupa Hristos). A scris aceasta maxima (devenita zicala vulgarizatoare) in opera sa fundamentala „Satire” (capitolul al X-lea, pagina 356). Fiinta umana, cu adevarat crestina si inteleapta scria Iuvenalis (este cunoscut la noi mai ales cu numele romanizat Juvenal), Nu-I cere Divinitatii decat sanatate sufleteasca si sanatate trupeasca. De retinut, asadar ca Iuvenal avea in vedere si sufletul cand scria cuvantul „mens” (= minte).
Insa, in zilele noastre, intelesul original al acestei zicatori a fost deturnat in mod vulgar.
Astazi, zicala aceasta este folosita, de fiecare data, ca indemn la efectuarea gimnasticii si a unor jocuri sportive, stiindu-se prea bine ca un om este cu atat mai sanatos din ambele puncte de vedere – corporal si mintal (mental) – cu cat face miscare mai multa, fiind tot mai activ.
Fiind doua substantive de genuri diferite (mens, mentis-feminin; iar corpus, corporis – neutru) si prezente in cazuri diferite (in nominativ – primul si in acuzativ – al doilea), inseamna ca nu pot avea aceeasi forma cazuala. Iar adjectivul „sanus, sana, sanum” trebuie sa fie acordat in gen, numar si caz cu fiecare dintre cele doua substantive (mens si corpus), pe care le determina.
Spunand si scriind „Mens sana in corpore sana” inseamna ca exprimam dezacordul „corp sanatoasa”, agramatism de care ar rade si un analfabet. Insa cei care rostesc gresit, in latina, dictonul pe care-l analizam, nu-si dau seama ca exprima un dezacord gramatical, de care ei insisi ar rade de-ar vedea imediat versiunea romaneasca.
Sa zicem si sa scriem, asadar „Mens sana in corpore sano” si sa ne insusim aceasta zicere, indeosebi, ca rugaciune catre Dumnezeu.
Mihai Stere DERDENA