F. T.
Este justificată panica din aceste zile a conducătorilor auto din Prahova că nu mai pot circula cu mașinile, câtă vreme nu și-au preschimbat permisul auto, iar în Ploiești, potrivit programărilor on-line de la Serviciul Permise și Înmatriculări Auto, prima zi disponibilă era, ieri, de exemplu, 21 noiembrie 2017?
Sunt numai buzoienii avantajați din acest punct de vedere, dacă la serviciul de profil din județul vecin se poate obține noul permis “de pe o zi pe alta”?
Și o a treia întrebare: Sunt de vină și ei, prahovenii, că au lăsat, de azi pe mâine, deci au tot amânat, întocmirea dosarului cu actele necesare pentru obținerea acestui act administrativ?
Da, există riscul de a deveni contravenient dacă, de exemplu, azi îți expiră permisul, iar mâine te urci la volan. Deci, ce alternative ai pentru a nu încălca legea?
Potrivit șefei Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Prahova, subcomisar Ana Roxana Rămneanțu (în foto), “Ordinul nr. 123/ 2013 prevede că, pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, cererea se depune personal de către titular, la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Iar «oricare serviciu public comunitar» înseamnă că aceia dintre prahovenii care au, în prezent, permisul de șofat expirat au ca alternativă Buzăul, să zicem, unde, se pare, programările on-line se fac de pe o zi pe alta. Dar, cel mai la îndemână este Bucureștiul, pe Șoseaua Pipera, la numărul 49, acolo unde pot obține acest act administrativ în maximum două ore. O altă alternativă – dar numai pentru cazuri excepționale – rămâne tot Serviciul Permise și Înmatriculări Auto Prahova, în urma unei înscrieri în audiență la mine. Așadar, nu este obligatoriu ca, dacă ești, să zicem, navetist la Târgoviște sau Brașov, ori lucrezi acolo, să vii la Ploiești pentru a-ți preschimba acest act administrtiv. Sau, un alt exemplu: ai trecut, să zicem, granița dinspre Ungaria în România și ți-a expirat permisul? Îl poți preschimba foarte bine în Arad sau Timișoara, nu este obligatoriu să vii la Ploiești. Am avut un caz în care un șofer care lucra la Satu Mare și-a luat concediu pentru a veni la Ploiești să facă acest lucru. Putea foarte bine să facă acest lucru și acolo şi reamintesc ceea ce prevede Ordinul 123/2013: permisul se poate preschimba indiferent de localitatea de domiciliu”.
Aminteam, mai sus, despre șoferii care “se trezesc azi sau mâine” că trebuie să își reînnoiască permisul și intră în panică, în contextul în care abia după data de 21 noiembrie mai pot fi programați on-line.
“Normal este ca măcar cu 30 de zile înainte de expirarea permisului, să îți iei măsurile care se cuvin. Adică, să îți faci mai devreme dosarul cu adeverință de la medicul de familie, fișa medicală, cazierul și celelalte acte, nu să lași totul pe ultima sută de metri”, a mai spus interlocutoarea noastră.
Tot o problemă legată de permisul auto – dar de data aceasta în legătură cu susținerea concursului pentru obținerea acestuia – subcomisar Ana Roxana Rămneanțu mai face apel la cei care susțin proba teoretică la Școala de șoferi să nu se mai îngrămădească, în zilele de marți și joi, încă de la primele ore ale dimineții, fiindcă este timp destul și nu pleacă niciun candidat neexaminat. “Se intră eșalonat, câte 60 de persoane într-o serie, la diferite intervale orare. Nu este cazul ca 200 de candidați să vină de la primele ore ale dimineții la poarta instituției, pentru ca mai apoi să aștepte nu știu cât timp pentru a intra în sală. Repet, nu pleacă nimeni neexaminat dintre aceia care au fost programați”.
Revenind, însă, la ceea ce îi „arde” pe unii șoferi prahoveni: preschimbarea permisului auto se poate face la București, pe Șoseaua Pipera numărul 49 (în numai două ore), în urma unei audiențe la Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto Ploieşti (în cazuri excepționale) sau în alte localități (dacă solicitanţii lucrează sau fac naveta acolo).