Organizațiile pescarilor și cele ale operatorilor turistici din Delta Dunării le solicită parlamentarilor tulceni și conducerii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) modificarea în regim de urgență a Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației. Apelul a fost făcut public în deschiderea reuniunii organizate, marți, de Asociația Patronatelor din Turism Delta Dunării (APTDD), Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) și Asociația Delta a Armatorilor și Operatorilor Fluviali și Portuari și a fost citit de vicepreședintele APTDD, Dragoș Cătălinoiu.
“Solicităm guvernatorului Rezervației Biosferei Delta Dunării și parlamentarilor tulceni inițierea, de urgență, a unei proceduri parlamentare de modificare a Legii nr. 82/1993 privind constituirea RBDD și modificarea Hotărârii de Guvern privind Regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții în scopul reorganizării acesteia pe baza principiului promovat de UNESCO <<Omul și Biosfera>> în care fiecare comunitate locală și mediul asociativ reprezentativ din zonă să facă parte din managementul decizional”, se arată în scrisoarea deschisă făcută publică de Cătălinoiu. În aceasta se prezintă principalele probleme cu care se confruntă populația comunităților izolate din Delta Dunării, printre care reducerea cantităților de pește capturate ca urmare a deteriorării calității apelor, lipsa decolmatărilor, transformarea celor 100.000 de hectare de amenajări piscicole în câmpuri de porumb și floarea-soarelui și lipsa refacerii zonelor de reproducere naturală a peștilor.
“Rezultatul <<conservării>> ultimilor 24 de ani: peste 80% din suprafața Deltei Dunării este colmatată. Exemple precum lacul Obretinciuc, de la o adâncime de 8-9 metri la o adâncime de 20-30 centimetri, lacul Fortuna — de la o adâncime de
10-12 metri a ajuns la o adâncime pe care au început caii să pască, sau zona strict protejată Nebunul, care este colmatată integral”, precizează sursa citată.
În radiografia Deltei Dunării, autorii se arată îngrijorați din cauza depopulării Rezervației și menționează că, în ultimii 20 de ani, populația din comunitățile izolate a ajuns la un sfert din efectivele înregistrate în anul 1990.
Acasă Cultură/timp liber Pescarii și operatorii din turism cer modificarea legii Rezervației Biosferei Delta...