La unul din sapte copii, bataile inimii raman repezi pentru mai mult timp, iar micutul arata semne ca este stresat. Poate sa asude, sa se agite sau sa para ca se simte inconfortabil. Acest nivel ridicat de sensibilitate, mai ales la noutati, pare sa fie inascut si nu dobandit, si poate fi pe toata viata. Oamenii de stiinta care studiaza acesti copii sensibili au concluzionat ca ei sunt timizi. Ceea ce ii ajuta pe copii cel mai mult este sa stie ca parintii ii accepta asa cum sunt si au incredere ca totul o sa fie bine.
Timiditatea normala nu impiedica un copil sa mearga la scoala, la zile de nastere ale prietenilor sau sa se joace in parc. Aceasta devine o problema cand stopeaza abilitatea copilului sa se dezvolte, sa aiba relatii cu oameni din afara familiei, incluzand colegi, invatatori sau alti adulti.
Iata cateva comportamente cauzate de timiditate care v-ar putea ingrijora:
* Copilul se agata de piciorul dumneavoastra cand sunt adulti necunoscuti prin preajma. Dupa cateva minute, daca nu este presat, un copil normal este capabil sa se joace.
* In parc, micutul sta retras, in timp ce alti copii se joaca intre ei. Dupa o vreme, poate spune ca i-a placut, desi tot ceea ce a facut a fost sa priveasca.
* Copilul dumneavoastra nu vrea sa mearga la scoala sau sa fie ingrijit de o persoana straina. Va trebui sa stati cateva minute cu el pana se linisteste si se implica in joc. Apoi, cel mai bine este sa va luati ramas bun fara prea multa zarva. Aceasta denota incredere in abilitatea copilului de a manevra situatia. Nu ar trebui sa ia mai mult de o saptamana pentru un copil sa se simta confortabil, desi s-ar putea sa repetati procesul la fiecare situatie nou intalnita.
* Copilul refuza sa vorbeasca cand nu este acasa si cand se afla in prezenta unor straini. In situatii ca acestea, probabil, cel mai bine este sa lucrati cu personal calificat.
* Cateodata, timiditatea este imbinata cu alte temeri, spre exemplu frica de animale sau de intuneric.
Timiditatea este o caracteristica mostenita. Exista, totusi, tot felul de lucruri pe care le puteti face ca sa il ajutati sa coopereze cu sensibilitatea lui, si, mai ales, sa ia parte la lucruri noi.
– Referiti-va la copilul dumneavoastra ca fiind “linistit”. Nu il etichetati niciodata ca si timid, de vreme ce acest termen are o conotatie, oarecum, negativa in societate.
– Nu il grabiti in situatii noi. Este normal pentru persoanele timide sa cantareasca activitati nefamiliare inainte sa se implice.
– Oferiti-i copilului o multime de oportunitati in a socializa cu colegi de varsta lui. Spre exemplu, invitati frecvent prietenii acasa la dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat acestia au copii.
– Nu il salvati daca il vedeti ezitant sau ca ii este frica de ceva. Dati-i tot suportul, insa, lasati-l sa se descurce singur.