În luna august, imediat după izbucnirea scandalului legat de pensiile speciale, 730 de angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au solicitat să iasă la pensie, numărul acestora fiind de nouă ori mai mare faţă de cel înregistrat în prima lună a anului 2017.
Potrivit unui răspuns al MApN la solicitarea MEDIAFAX, de la începutul anului, până la jumătatea lunii septembrie, la Casa de pensii sectorială (CPS) a Ministerului Apărării Naţionale s-au înregistrat 2.815 cereri de înscriere la pensie militară de serviciu pentru limită de vârstă.
„În perioada ianuarie-septembrie, unui număr de 2.074 de persoane li s-a soluţionat cererea de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă prin emiterea deciziei de stabilire şi plată a drepturilor de către Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale”, conform sursei citate.
La nivelul ministerului, situaţia lunară a cererilor aprobate de ieşire la pensie este următoarea: în ianuarie au ieşit din câmpul muncii 83 de militari, în februarie, 80, în martie, 96, în aprilie, 107, în mai, 321, în iunie, 338, în iulie, 287, iar în august, 730.
Aşadar, numărul pensionarilor este aproape dublu în august faţă de lunile iunie sau iulie, dar este de nouă ori mai mare faţă de prima lună din 2017.
În anul 2016, la Casa de pensii sectorială a MApN s-au înregistrat şi soluţionat un număr de 3.508 cereri de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă, în luna noiembrie 2016 înregistrându-se cele mai multe cereri, precizează instituţia în răspunsul transmis.
Scandalul pensiilor speciale a izbucnit la începutul lunii august a acestui an. Atunci, guvernanţii anunţau că vor modifica modul de calcul al pensiilor militarilor. Conform noului algoritm, pensiile urmau să se reducă în mod evident, pentru cei care se pensionau după adoptarea actului normativ.
Acesta este motivul pentru care sute de militari au ajuns să ceară să se pensioneze.