F.T.

Începând de astăzi, toate Inspectoratele de Poliţie Judeţene sunt angrenate în „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment ce implică o suită de activităţi informativ – preventive care vor avea loc atât în spaţii publice, cât şi în cadrul unor întâlniri cu grupuri ţintă de persoane vulnerabile.
Scopul demersului este acela de a sensibiliza un număr cât mai mare de cetăţeni cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie în diverse situaţii cu risc de victimizare, precum şi la consecinţele care decurg din comiterea de infracţiuni.În România, prevenirea şi combaterea criminalităţii constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei Române.
„Rolul nostru este deosebit de important în reducerea cauzelor care duc la comiterea de ilegalităţi, însă comunitatea este şi ea responsabilă de a-şi fi luat toate măsurile de siguranţă şi de prevenire. În practică, în viaţa de zi cu zi, tendinţa omului este aceea de a neglija măsurile de siguranţă. Modul de a gândi <<Mie nu mi se va întâmpla!>> este încă întâlnit”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
„Tocmai pentru a atrage atenţia oamenilor asupra riscurilor – se mai precizează în sus-amintitul document de presă – , la nivel naţional organizăm «Săptămâna Prevenirii Criminalităţii», în perioada 2-6 octombrie a.c.. Este a doua ediţie din acest an şi va atrage sute de mii de persoane, majoritatea elevi și profesori. Selectate în baza priorităţilor de acțiune ale Poliţiei Române pentru anul 2017, în toate judeţele din ţară vor avea loc activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă.
Astfel, astăzi, este ziua dedicată prevenirii delincvenței juvenile, iar activitățile se vor desfășura cu elevi ai școlilor gimnaziale și liceale din țară și din Capitală. Mâine, este ziua destinată prevenirii victimizării minorilor, cu focalizarea mesajelor preventive pe prezentarea riscurilor la care se expun tinerii în mediul virtual. A treia zi a săptămânii este dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv furturilor din locuință, tâlhăriilor și înșelăciunilor, infracțiuni cu impact deosebit mai ales în rândul seniorilor. Urmează o zi dedicată prevenirii violenței în familie, menită să conștientizeze publicul larg asupra dimensiunii și a consecințelor de ordin legal, psihologic și societal ale fenomenului, precum și asupra modalităților de sprijin ale victimelor.Manifestarea se încheie vineri, cu ziua siguranței rutiere.