România, în topul celor mai ”prietenoase” state cu care se poate face business

Ministrul pentru Mediul de Afaceri și Antrepreonirat, Ilan Laufer, a declarat, pentru Agerpres, că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană 5,8%, regăsindu-se, iar din acest punct de vedere în topul “celor mai prietenoase țări în care se poate face business”.
Declarația a fost făcută la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Turcia, context în care ministrul român a mai punctat: “Există o relație specială între România și Turcia, o relație economică foarte puternică. Turcia este principalul nostru partener în afara zonei comunitare, ceea ce înseamnă că există un potențial foarte mare între cele două țări. Dacă vrei să construiești, trebuie să existe mai mulți pași. Există tot sprijinul din partea Guvernului României și ministerului pe care îl conduc. Ne interesează să întărim relațiile economice și culturale dintre cele două țări. (…) Rolul nostru este să creăm un cadru pentru ca oamenii de afaceri să lucreze mai bine. România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 5,8%, ceea ce încurajează foarte mult companiile. România este în topul celor mai prietenoase țări în care se poate face business”.

A fost analizată fezabilitatea economică a industriei de apărare

Gheorghe Șimon, ministrul Economiei, a analizat, împreună cu reprezentanții companiilor din industria de apărare aflate sub autoritatea ministerului, activitățile de management și fezabilitatea economică a acestor societăți, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
“Discuțiile s-au axat pe identificarea unor soluții care vizează trei direcții principale: dezvoltarea competitivității companiilor românești, luând în calcul parteneriate cu companii străine din domeniu, recunoscute pe plan internațional; posibilitatea contractării unei părți importante din sumele destinate înzestrării armatei, în beneficiul industriei românești de apărare; creșterea dinamicii comerciale a industriei de apărare, în vederea extinderii capacității de contractare pe piețele externe”, se mai precizează în comunicat.

Perioadă de reașezare a ratei medii a dobânzii la care băncile se împrumută între ele

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, susține că evoluția ratei medii a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele (ROBOR) depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară, iar în această perioadă indicele se află într-o perioadă de reașezare. „Evoluția ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară. Suntem într-o perioadă de reașezare a acestui indice, după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric”, a mai precizat Dan Suciu, citat de Infolegal.