Raportul de activitate pe anul 2016 al Societăţii Române de Televizune a fost respins ieri în plenul reunit al Parlamentului, astfel că întregul Consiliu de Administraţie în frunte cu preşedintele-director general Irina Radu va fi demis. Au fost 203 voturi „împotrivă” şi 74 „pentru”. Potrivit unor surse parlamentare, Doina Gradea urmează să fie propusă ca şef interimar. Doina Gradea a lucrat timp de două decenii la Pro Tv, companie pe care a părăsit-o în 2014. Ulterior, ea s-a alăturat TVR, iar anul trecut a fost validată ca membru propus de PSD în CA-ul condus de Irina Radu.
„Este pentru prima dată când un astfel de raport a fost dezbătut pe repede înainte. Trebuie să vă spun că ambele comisii au fost reunite pentru a dezbate şi pentru a audia candidaţii pentru Societatea Română de Radiodifuziune iar în comisie a venit propunerea de suplimentare a raportului TVR, în situaţia în care acesta trebuie prezentat de CA al TVR. Niciodată nu s-a întâmplat să fie pus pe ordinea de zi instantaneu un raport de o asemenea importanţă, să fie dezbătut şi votat în decurs de 10 minute. Grupul parlamentar PNL va vota împotriva respingerii acestui raport. Maniera procedurală pe care PSD înţelege să o aplice nouă nu ne cade deloc bine, pentru că în definitiv sunt nişte proceduri pe care PNL înţelege să le respecte”, a anunţat deputatul PNL Gigel Ştirbu, care este preşedintele comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, înainte de vot. Ştirbu şi reprezentanţii PNL au părăsit sala şedinţei comisiilor atunci când s-a discutat acest raport.
În replică, senatorul PSD Radu Ştefan, preşedintele comisiei de cultură din Senat, a spus că raportul se afla la comisii din primăvară. Ştirbu a amintit însă că au fost situaţii când raportul nu s-a discutat timp de trei ani. Irina Radu este ultima dintr-un lung şir de şefi ai TVR demişi alături de CA-urile lor prin respingerea raportului de activitate în Parlament. Decizia Parlamentului vine în condiţiile în care nimeni, la nivel politic, nu şi-a exprimat în ultima vreme nemulţumirea faţă de Irina Radu, care, de altfel, a fost propusă de PSD în conducerea Televiziunii publice. De notat că, actualul Consiliu de Administraţie a fost desemnat înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut şi nu reflectă întocmai actuala componenţă politică a Parlamentului, având inclusiv reprezentanţi ai unor partide care nu au mai intrat în Legislativ la ultimele alegeri. După Valentin Nicolau, care a plecat prin demisie acum 12 ani, toţi preşedinţii TVR au fost demişi de Parlament prin respingerea raportului de activitate sau în condiţii similare (Claudiu Săftoiu şi-a dat demisia chiar în ajunul deciziei de respingere a raportului).