Marian Dima

Unul dintre cei mai importanţi jokey din lumea trapului mondial – Joseph Verbeek – supranumit „diavolul belgian”, ambasador al Uniunii Europene de Trap în scopul promovării acestei activităţi sportive, vine la Ploieşti, duminică, şi poate fi văzut pe Hipodrom concurând în două curse din reuniunea care va include şi Derbiul de trap!
O adevărată legendă a curselor de trap în Franţa, Suedia, Italia, Norvegia, Danemarca, Belgia, Olanda, Elveţia, Germania, unde a câştigat, în fiecare din aceste ţări, cele mai importante curse, cu aproape jumătate de secol de activitate în turf (a debutat la 14 ani, acum are 60 de ani), Verbeeck va conduce doi trăpaşi aflaţi pe Hipodromul Ploieşti – Calypso – în Criteriul cailor de 2 ani şi Speedy – în cursa destinată trăpaşilor de 3 ani!
„Legătura” acestuia cu cei doi trăpaşi de pe Hipodrom este una directă, în sensul că ambii sunt descendenţi ai unui armăsar celebru – Livorno, cumpărat de unul dintre proprietarii de cai de pe Hipodrom – Tibi Nan, chiar de la Verbeeck, astfel că se poate spune că belgianul îşi va conduce… „nepoţii”! Calypso – cel mai bine cotat trăpaş de 2 ani, este proprietatea lui Rareş Mihai şi este antrenat de Gheorghe Viorel „Ulyse”, iar Speedy aparţine lui Tibi Nan.

Verbeeck1Cariera lui Verbeeck este una fabuloasă şi tumultoasă, conform site-urilor de profil din Franţa, acesta având, în 2016, interdicţie de a mai conduce în această ţară, din cauza unor „cercetări fiscale privind TVA”. Contează însă prea puţin acest aspect în comparaţie cu premiile câştigate de acesta (peste 15.800 de curse oficiale alergate, peste 2200 de curse oficiale câştigate, doar ca jokeu, fără a mai pune la socoteală alte aproximativ 1000 de succese în calitate de antrenor sau proprietar!!!), ultima cursă de top adjudecată fiind „Premiul Preşedintelui”, în Elveţia, acum mai puţin de două săptămâni, distincţie cu o cotă de piaţă fabuloasă – peste 1 milion de euro fond de premiere!
Verbeeck a câştigat de 4 ori în carieră şi cea mai importantă cursă de trap din Europa – premiul Americii, găzduit la Paris în fiecare an (cursă în care primul loc are asigurat un premiu de 1 milion de euro), fiind al doilea jokeu din lume la acest capitol, victorii în Premiul Americii, după francezul Frank Nivard, tot de patru ori fiind desemnat şi cel mai bun driver din Franţa – ţara unde se dă „ora exactă” în trapul european!
Rămâne să vedem concretizată angajamentul celor care au promisiunea lui Verbeeck că va fi prezent în sulky pe Hipodromul ploieştean, reuniunea de duminică fiind una în care se pot face paşi importanţi înainte şi din punct de vedere organizatoric, fiind aşteptaţi specialişti din Italia şi Malta pentru discuţii privind organizarea de curse de trap oficiale.