Ieri v-am prezentat care este situatia la nivel de judet – intrat acum in Europa – in ceea ce priveste sistemul de alimentare cu gaze. De data aceasta, va spunem unde a ajuns si unde nu sistemul public de alimentare cu apa.
Harta din imagine – care se regaseste in aceeasi celebra Carte Alba a judetului din decembrie 2001 – decembrie 2002 – este aproape albastra. Adica, alimentare cu apa ar fi cam prin toate localitatile judetului, cu cateva mici exceptii. Dar, ca si in cazul alimentarii cu gaze, la inceput de an 2007, realitatea din judet este cu totul alta. Din totalul celor 406 sate cate sunt in componenta celor 90 de comune, in 244, apa se bea tot de la fantana. Si asta pentru ca, in mediul rural, alimentare cu apa in sistem centralizat exista, in toatele satele, numai in 23 de comune, mai exact in: Aricestii Rahtivani, Baltesti, Banesti, Blejoi, Boldesti Gradistea, Brazi, Cornu, Filipestii de Padure, Fantanele, Floresti, Fulga, Gura Vadului, Izvoarele, Jugureni, Magurele, Pacureti, Paulesti, Poiana Campina, Salciile, Secaria, Talea, Valea Doftanei, Valcanesti.
Cat de cat au inceput sa simta gustul apei de la robinet – fie si numai prin faptul ca sis-temul de alimentare cu apa a ajuns macar in satul de resedinta al comunei, locuitorii din Albesti Paleologu, Apostolache, Aricestii Rahtivani, Baba Ana, Cosminele. In rest, asa cum spuneam, fantana din fata portii este la mare pret. Astfel, in Valea Calugareasca, in 9 dintre cele 15 sate componente, alimentarea cu apa se face de la fantana, in 5 din cele 8 asezari de la Poienarii Burchii – la fel, situatia fiind similara si la Ceptura, Drajna, Draganesti, Maneciu, Podenii Noi, unde, doar in cateva sate apa curge prin conducta.
***
Care ar fi solutia ca datele de fata sa se modifice? In comparatie cu dezvoltarea investitiilor privind extinderea sistemului de alimentare cu gaze – unde decizia se ia la nivel de minister – in privinta alimentarii cu apa, primarii au mai multe sanse. Cei care s-au grabit si au intocmit proiecte fezabile, deja au prins trenul, anul trecut, cand Guvernul, prin aplicarea Ordonantei 7/2006, a aprobat finantarea unor proiecte de dezvoltare in mediul rural, majoritatea fiind pentru drumuri si alimentari cu apa. Pe lista localitatilor unde s-a aprobat finantare pentru alimentare cu apa se regasesc: Aricestii Zeletin, Calugareni, Plopu, Batrani, Tataru, Tinosu, Tomsani, Cocorastii Colt. Totodata, este in lucru, nestiindu-se si cand se va finaliza, investitia denumita generic „Sistem de alimentare cu apa zona Carbunesti”, program in care sunt incluse localitatile Predeal Sarari, Aricestii Zeletin, Soimari, Surani si Carbunesti. Totodata, marea sansa a primarilor o constituie fondurile europene, atat pentru extinderea cat si imbunatatirea sistemului de alimentare, inscrise pe lista finantarii inca din acest an fiind localitatile Poiana Campina, Baba Ana si Valea Doftanei.
N.Dumitrescu