Violeta Stoica
Perioada de programare 2014-2020 pare să înceapă cu stângul pentru multe dintre autoritățile publice din județul Prahova în privința semnării contractelor de finanțare din Programul Operațional Regional. Deși suntem deja la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2017, sunt aproape inexistente (cu o singură excepție) contractele de finanțare semnate de primăriile din județ pentru obținerea de fonduri europene. Noroc cu firmele private, care, potrivit datelor furnizate de Liviu Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, mai salvează din onoarea județului Prahova din acest punct de vedere! Lucrurile nu merg mai bine nici la nivelul regiunii, pentru că până în prezent au fost semnate doar 56 de contracte de finanțare a unor proiecte, majoritatea fiind solicitate de societăți comerciale, întreprinderi mici și mijlocii. De altfel, fondurile pentru IMM-uri sunt cele mai solicitate, având în vedere că înghesuiala este foarte mare la acest capitol, ajungându-se la 500% cereri de finanțare a proiectelor de modernizare și dezvoltare a societăților comerciale din această categorie.
Istoria pare să se repete, din nefericire, în privința accesării fondurilor europene de către autoritățile publice din România. Deși se apropie deja finalul anului 2017, Programul Operațional Regional 2014-2020 pare să fie o nucă mult prea greu de spart de către primăriile din țară, inclusiv de către unitățile administrativ-teritoriale prahovene, atât din cauza întârzierii lansărilor de apeluri de depunere a proiectelor, dar și din cauza faptului că nu există proiecte viabile pentru a primi finanțare. Conform informațiilor furnizate de Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia, au fost semnate contractele de finanțare pentru două obiective aflate în județul Prahova, însă un singur proiect are ca beneficiar al fondurilor o autoritate publică locală – oraşul Băicoi – pentru amenajarea parcului central din orașul Băicoi, cu o valoare totală de 11,4 milioane de lei, contract de finanțare semnat la 23 august 2017.
Celălalt obiectiv din Prahova este Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman, dar aici beneficiar al finanțării și semnatar al contractului este Ministerul Apărării Naționale, după ce a preluat monumentul de la Primăria Bușteni.
Onoarea Prahovei este salvată, deocamdată, de întreprinderile mici și mijlocii, pentru că firmele private încadrate în această categorie au semnat 14 contracte de finanțare pe Axa 2 – Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri. O firmă din Vălenii de Munte a semnat, pe 11 septembrie 2017, cel mai valoros contract de finanțare pentru IMM-uri din județul Prahova, de aproape 1,4 milioane de lei, fiind urmată de două societăți din Ploiești, cu sume puțin mai mici. Fiecare dintre cele 14 contracte de finanțare cu fonduri europene semnate de microîntreprinderi din Prahova are valoare totală mai mare de 500.000 de lei.
Ieri, la Ploiești, s-a desfășurat un seminar de informare, organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, care a fost destinat potențialilor beneficiari POR – autorități publice locale, direcții deconcentrate, unități de cult, precum și ONG-uri din județul Prahova.
Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, a prezentat stadiul proiectelor depuse în cadrul POR la nivelul regiunii, declarând: “Avem un număr important de linii de finanțare lansate, până în prezent avem 10, și, odată cu publicarea și aprobarea ghidurilor din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, urmează să se deschidă și altele noi. Însă în ceea ce privește cele care s-au lansat până în prezent, vă pot spune că la nivelul regiunii Sud Muntenia, în cadrul POR s-au depus 747 de aplicații, a căror valoare solicitată reprezintă aproape 60% din suma alocată regiunii. Este vorba despre peste 2,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă peste 565 de milioane de euro din totalul de aproape 945 de milioane de euro, cât are alocat regiunea de dezvoltare Sud Muntenia”.