CAPIMED România (Asociaţia Românilor din Italia) cere Guvernului să modifice ordonanţa care prevede amendarea românilor din diaspora pentru lipsa declaraţiei fiscale, se arată într-un document transmis ieri.
Asociaţia susţine că persoanele care lucrează fără contract de muncă sau în condiţii dificile nu îşi pot obţine rezidenţa fiscală în ţările în care au plecat şi sunt vizate de ordinul 30/2017, urmând să fie amendate cu sume între 50 şi 100 de lei, de la 1 ianuarie 2018.
„Am cerut Premierului României, Mihai Tudose, să analizeze cu atenţie situaţia românilor plecaţi în străinătate şi în loc să dispună măsuri de urgenţă pentru protejarea muncitorilor abuzaţi, guvernul a venit cu noi măsuri de taxare a celor mai săraci dintre conaţionalii noştri, dar cu zero soluţii pentru a-i ajuta. Doar în Italia erau, la sfârşitul anului 2016, 1.151.395 de români, conform datelor oficiale ISAT. De fapt, în Italia sunt peste 3 milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistraţi cu forme legale. Creşterea numărului de români care pleacă anual în Italia este în medie cu circa 4% mai mare faţă de anul trecut, dintre care circa 70% sunt femei. Cei peste 1,5 milioane de români care merg să muncească în Italia fără contracte de muncă, dintre care peste 700.000 sunt femei, reprezintă un grup vulnerabil fără niciun fel de sprijin. Exact aceşti oameni năpăstuiţi vor fi cei afectaţi de măsurile fiscale prevăzute în Ordinul 30/2017”, se arată în comunicatul transmis.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat că românii care pleacă din ţară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendaţi cu sume care variază între 50 şi 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018.
Instituţia a specificat că în vederea stabilirii impozitării veniturilor transfrontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice.
Formularul este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate, precizează MFP.
Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate, anunţă instituţia.
„Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea”, se arată în comunicatul transmis luni.