Cumparatorii au golit rafturile de Sarbatori
• Incasari record in turism
Vanzari record de alimente si produse specifice sarbatorilor de iarna, numar dublu de turisti si suprasolicitari la restaurante. Oamenii de afaceri au tras linie dupa Sarbatorile de Craciun si Anul Nou si au constatat ca previziunile lor sunt cu mult peste asteptari.
Numarul pasagerilor la companiile aeriene low-cost a crescut in luna decembrie cu aproape 70%, iar caile ferate au inregistrat in perioada Craciunului un numar dublu de calatori, fata de o zi obisnuita. Si transportatorii rutieri au fost avantajati.
“Am avut aproape o dublare a numarului de calatori si foarte multe curse speciale”, a declarat Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Carausilor particulari.
Pe de alta parte, incasari record au avut si firmele de turism, care au trimis in strainatate 30 de mii de turisti.
Romanii care au ramas acasa au dat navala in hypermarketuri. Astfel, vanzarile marilor magazine au explodat.
“In luna decembrie au crescut vanzarile cu 50%”, a declarat directorul de marketing al unui hypermarket.
Cel mai bine s-au vandut produsele traditionale de Craciun – carne si produse din carne de porc, cozonaci, vinuri, bauturi racoritoare si citrice.
Astfel, zilnic, in perioada 15.dec – 31 dec. 2006 s-au vandut: 15.000 cozonaci/zi; 1.000 kg carne/ zi; 1.500 kg portocale/ zi; 5 milioane sticle de vin.
“Consumul de vin alb a crescut mai putin decat vinul rosu, cu 40%, in timp ce vinul rosu a crescut, in medie, chiar cu 100%”, a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului.
Si politistii si-au facut bilantul sarbatorilor. Pentru ei sfarsitul de an a fost ceva mai calm. Numarul incidentelor provocate de folosirea petardelor a scazut de 20 de ori, iar infractionalitatea – cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.