N. Dumitrescu
Casa Tineretului din Câmpina va fi astăzi de la ora 11:00, gazda simpozionului cu tema “Şcoala de maiştri sondori şi rafinori – prima de acest gen din lume ”, acţiune înscrisă în seria manifestărilor dedicate proiectului ,, Prahova Capitală Mondială a Petrolului – 2017 ”. Clădirea în care a funcţionat această şcoală este cea a actualului sediu al Primăriei Câmpina, cunoscută sub denumirea de „Casa cu Grifoni” – a fost construită în anii 1901-1902 de Gheorghe Ştefănescu, originar din Câmpina. Construcţia, realizată pentru familia sa, a fost prima clădire iluminată electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania. Costul foarte mare al clădirii nu a constituit o problemă pentru
Gheorghe Ştefănescu deoarece acesta era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului, având legături de afaceri cu firme din Germania şi Belgia. După primul război mondial, Gheorghe Ştefănescu îşi lichidează afacerile şi, fiind un om generos, donează Casa cu Grifoni pentru a funcţiona în ea „Şcoala de Maiştri Sondori şi Rafinori”, prima de acest gen din lume, înfiinţată în 1904 la Câmpina şi purtând numele cunoscutului inginer de petrol C.Alimănişteanu.
Profilată ulterior şi pe pregătirea maiştrilor rafinori, aici au beneficiat de instruire specialişti în domeniu care au fost solicitaţi încă din 1914 să lucreze în străinătate. Din anul 2002, imobilul a intrat în patrimoniul Primăriei Câmpina şi, din 2004, în această clădire se desfăşoară activitatea Primăriei Câmpina. Construcţia face parte din patrimoniul municipiului Câmpina, alături de alte zece clădiri declarate monument istoric.