Cu cât sunt separaţi mai devreme cei mici de părinţi pe durata nopţii, cu atât vor reuşi să se odihnească mai bine, arată un nou studiu realizat de cercetătorii americani ce contravine recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, notează cnn.com, preluată de MedLive.ro.
Pentru a ajunge la această constatare, cercetătorii au analizat prin intermediul unui sondaj de opinie efectuat în rândul a 230 de mame modul în care acestea obişnuiesc să îşi pună la somn copiii. Noile recomandări ale cercetătorilor, care încurajează părinţii să îşi adoarmă copiii în camere separate pentru a beneficia de perioade de somn mai lungi pe durata nopţii, contravin părerilor experţilor pediatrici. Aceştia din urmă recomandă ca sugarii să doarmă până la vârsta de şase luni în aceeaşi cameră cu părinţii, în special pentru a preveni decesul prematur care poate apărea la infanţi în timpul somnului.
“În timp ce există dovezi clare de a recomanda părinţilor să îşi adoarmă sugarii în aceeaşi cameră pentru a le putea monitoriza somnul, aceste recomandări nu mai sunt valabile după vârsta de 6 luni, având în vedere că sindromul morţii subite la sugari are loc cel mai adesea între prima şi a patra lună de viaţă,” declară Dr. Ian Paul, medic pediatru şi autorul principal al studiului. Autorii studiului au constatat că somnul întrerupt al celor mici poate avea un impact major şi asupra nivelului de stres ce poate afecta sănătatea mintală a părinţilor. Somnul întrerupt al sugarului a fost, de asemenea, asociat cu apariţia unor probleme comportamentale în rândul celor mici, precum şi a riscului crescut pentru declanşarea obezităţii pe toată perioada copilăriei. Unii experţi sunt de părere că învăţarea celor mici să doarmă separat de părinţi îi poate ajuta să prevină apariţia anxietăţii cauzate de separare, atunci când aceasta are loc mai târziu în perioada copilăriei, mai adaugă Dr. Paul. Diferenţele dintre participanţii la studiu au constat în special în durata de odihnă a copiilor: sugarii care au dormit separat de părinţi au avut o rutină sănătoasă de somn şi au adormit înainte de orele 20:00, în timp ce copiii care împărţeau aceeaşi cameră cu părinţii s-au odihnit mult mai puţin. Motivele sunt diferite, sunt de părere cercetătorii: părinţii tind să aducă copiii în pat cu ei pe durata nopţii, iar acest lucru nu numai că le îngreunează buna odihnă, dar îi şi predispune riscului sufocării. Este posibil ca aceştia să se fi odihnit mai puţin numai din simplul fapt că părinţii observau când sunt treji şi reacţionau prin acordarea atenţiei în mod inutil şi nenecesar, constată Dr. Paul.
Sugarii de la patru la 12 luni trebuie să se odihnească între 12 şi 16 ore per total pe zi, iar nou-născuţii pot dormi mai mult de atât, sunt de părere specialiştii Acamediei Americane de Pediatrie. “Este normal ca sugarii să doarmă în primele luni în aceeaşi cameră cu părinţii pentru a beneficia de monitorizarea constantă a somnului lor. Însă, în loc să schimbăm recomandările experţilor Academiei Americane de Pediatrie, sunt de părere că ar trebui să revizuim informaţiile pe care le avem de pe urma studiilor efectuate pe această temă pentru a putea da orientări mult mai bune părinţilor care obişnuiesc să doarmă împreună cu cei mici pe o perioadă mai lungă decât este necesar, riscând să le pună viaţa în pericol,” conchide Dr. Rachel Moon, profesoara de pediatrie în cadrul Universităţii din Virginia şi coautoare a recomandărilor înaintate de Academia Americană de Pediatrie.