Petre Apostol
Nu se găsesc foarte uşor tineri care să fie dispuşi să se dedice în totalitate unei discipline sportive, din dorinţa de a realiza performanţă, mai departe de nivelul junioratului, şi chiar să aibă potenţial pentru a-şi atinge visurile. Iar în schiul alpin românesc este şi mai dificil de descoperit asemenea elemente.
România, însă, se poate spune că a avut parte de noroc, în ceea ce priveşte schiul alpin feminin, mai ales după ce Edit Miklos a plecat să scrie istorie pentru Ungaria. Beneficiind de faptul că mama lor este româncă, surorile Ania şi Andra Caill, născute şi crescute în Franţa, au schimbat codul de ţară din dreptul lor, reprezentând România şi Caraimanul Buşteni. Iar acestea au ajuns să realizeze puncte de referinţă pentru schiul alpin românesc, Ania (născută în 1995) fiind deschizătoarea de drum, Andra (născută în 1997) urmând-o îndeaproape.
Din păcate, pe lângă accidentările care le-au oprit progresul, cele două sportive se confruntă şi cu probleme de altă natură, cum ar fi oficialii forului naţional de specialitate. Sportul în România se practică, parcă, după alte reguli, iar lipsa de interes a reprezentanţilor federaţiei din ţară, mai ales după accidentarea suferită anul trecut, a dus la o decizie drastică din partea Andrei, care a anunţat că renunţă la schi. Astfel, se mai pierde o sportivă care putea reprezenta cu succes mulţi ani de acum înainte culorile României la nivel internaţional, iar în schiul alpin este cu atât mai greu de pătruns în lumea bună.
Însă, cel mai trist este faptul că, din cauza lipsei unei strategii de dezvoltare a reprezentanţilor forului naţional şi a lipsei unui inters sporit pentru cei care vor şi pot să realizeze sport de performanţă, visurile unui copil au fost spulberate. Şi, din nefericire, nu este un caz singular în sportul românesc.