Violeta Stoica

Iulie 2012. Tronsonul dintre București și Ploiești al autostrăzii A3 a fost deschis circulației, după nenumărate termene de finalizare amânate de-a lungul anilor. La cinci ani de la inaugurarea acestui sector de drum de viteză care străbate și județul Prahova, imperfecțiunile continuă să le dea bătăi de cap atât participanților la traficul rutier, cât și celor de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
La atâta amar de vreme de la deschiderea circulației, spațiile de servicii de pe tronsonul București-Ploiești nu dau semne că vor apărea prea curând, deși contractul de proiectare și de execuție ale acestora a fost semnat la începutul anului 2016!
În plus, natura a început să-și intre în drepturi, acaparând la propriu unul dintre podurile care traversează acest sector de autostradă.

autostrada BPDin spațiile de servicii de pe tronsonul București-Ploiești al autostrăzii A3 – parcări de scurtă durată – care ar fi trebuit să fie deja în lucru și chiar aproape de finalizare, nu s-a conturat nimic. Chiar și panourile de avertizare aflate pe traseu au început să dea semne de îmbătrânire înainte de vreme, multe dintre acestea fiind rupte de vânt (puțin probabil) sau de hoții de ocazie care au dat iama în multe dintre elementele acestui sector de drum de mare viteză care leagă Ploieștiul de Capitală.

autostrada BP 1
În luna februarie a acestui an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunța că a fost emis, pentru luna martie 2017, ordinul de începere a lucrărilor pentru „Proiectare și execuție Parcări de Scurtă Durată și Spații de Servicii pe Autostrada București – Brașov, Secțiunea București – Ploiești”, semnat cu Asocierea S.C. Good Prod S.R.L. – S.C. Axia S.R.L. – Transproiect 2001 S.A. Potrivit acestui anunț oficial, într-un termen de șase luni de la ordinul de începere, parcările de scurtă durată ar fi trebuit să fie gata, iar din cele șase luni, două erau destinate proiectării, iar alte patru – destinate realizării lucrărilor propriu-zise. “Obiectivul contractului îl reprezintă proiectarea, execuția și remedierea oricăror defecțiuni în perioada de garanție a următoarelor parcări și spații de servicii din cadrul Autostrăzii București – Ploiești, în prezent (n.n. – în luna februarie a acestui an) fiind executate până la nivel de strat de formă din balast (…). Valoarea contractului este de 35.070.840,37 lei fara TVA și are o durată de 6 luni de la data de începere, din care 2 luni perioada de proiectare și 4 luni perioada de execuție”, se arăta în comunicatul de presă emis în luna februarie a acestui an de către reprezentanții CNAIR.
Potrivit unei situații a aceleiași companii naționale, aferente lunii iulie, contractul pentru execuția spațiilor de servicii este blocat, fiind la stadiul de zero la sută, pe motiv de neemitere a ordinului de începere până la clarificarea situației juridice privind liderul asocierii. Așadar, nici vorbă ca aceste spații de parcare de scurtă durată așteptate de mulți participanți la trafic să fie gata în septembrie, așa cum se stabilise prin contractul semnat între CNAIR și Asocierea S.C. Good Prod SRL – S.C. Axia S.R.L. – Transproiect 2001 S.A., al cărei lider este S.C. Good Prod SRL…

Natura și-a intrat în drepturi. Copacii au înghițit la propriu un pod peste autostradă

autostrada BP 2Unul dintre cele două pasaje supraterane construite în extravilanul comunei prahovene Dumbrava peste autostrada București – Ploiești va ajunge, cu siguranță, punct turistic, dacă ne uităm la modul în care natura l-a înghițit, la propriu. Pasajul de la marginea satului Zănoaga, care în urmă cu peste un an o luase la vale din cauza alunecării terenului pe care a fost construit, poate fi considerat acum un obiectiv turistic, având în vedere că – deși reparațiile realizate la structura drumului încă mai țin în zona în care acesta se rupsese – salcâmii mai au puțin și transformă jumătatea dinspre pădure a podului într-un tunel verde. În această privință, imaginile nu mai au nevoie de comentarii, însă merită comentat modul în care s-au înlocuit gardurile furate de pe acest pasaj: cu resturi de materiale de construcții, sudate în mare grabă!

autostrada BP 3
Poate pentru a nu mai fi nimeni tentat să sustragă niște materiale deja ruginite, care nu pot fi folosite la nimic prin gospodărie.