Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor lua parte, la Biserica Ortodoxă din Săvârşin, duminică, 6 august, de la ora 12.30, la o slujbă de pomenire a eroilor care şi-au pierdut viaţa pe Câmpul de Luptă de la Mărăşeşti. Se vor ridica rugăciuni pentru Regele Ferdinand Întregitorul şi pentru Regina Maria, „Mama Răniţilor”. Ceremonia religioasă va fi oficiată în prezența Înalt Preasfinției Sale Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Toți cei care doresc să ia parte sunt bineveniți la Biserica Ortodoxă din Săvârșin, pentru a fi alături de Familia Regală la această importantă comemorare pentru națiunea română, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Meșteșugurile tradiționale românești se vor preda în școală

Ministerul Culturii lucrează la o inițiativă legislativă de încurajare, protecție și perpetuare a datinilor și de recunoaștere a statutului de meșteșugar popular, inclusiv de predare în școală, a declarat duminică, pentru AGERPRES, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Prezent la Târgul meșteșugurilor tradiționale de la Buzău, ministrul a spus că “în acest moment, vedem că la tot pasul se amestecă tradiția și creația originală cu creația made in China, ca să spun așa”. „Creatorul popular trebuie să fie protejat și trebuie să găsească sprijin, să găsească locul unde să-și expună marfa, să fie încurajat să predea mai departe tradiția și acest lucru se poate face doar împreună cu Ministerul Educației, prin includerea în orele opționale a predării meșteșugurilor, pentru ca tot ceea ce este acum apanajul celor mai în vârstă să devină o pasiune și pentru cei mai tineri”, a mai declarat sursa citată. Potrivit ministrului Culturii, la acest proiect de lege se lucrează împreună cu meșterii populari, pentru a stabili ce trebuie întreprins pentru ca aceștia să poată trăi de pe urma muncii lor.

Ministrul Culturii: “Am putea avea peste o mie de proiecte pentru Centenarul Marii Unirii”

Criteriile pentru Programul național de activități pentru Centenar, finanțate de statul român, vor fi făcute publice săptămâna viitoare, iar ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, speră ca în acest program să fie peste o mie de proiecte. Potrivit ministrului Culturii, manifestările pentru Centenarul Marii Unirii și Războiului de întregire a neamului se vor desfășura nu numai în 2018, ci se vor întinde și în 2019 și 2020. „Nu este o misiune exclusiv a Guvernului, este o sărbătoare a poporului român și suntem convinși că toți românii, indiferent de naționalitate, vor participa la aceste momente de sărbătoare. Prin Departamentul Centenar vom încerca să centralizăm toate proiectele, să sprijinim finanțarea lor, dar fiecare oraș, comună, județ, instituție, minister, societate comercială, fundație, asociație este liberă să-și exprime bucuria celebrării Centenarului având în Ministerul Culturii un sprijin”, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Romașcanu. Acesta a mai spus că descentralizarea se va face până la nivel de comunitate și ceea ce se va filtra printr-un set de criterii care se vor face publice săptămâna viitoare va trece în Programul național de activități pentru Centenar, care vor fi finanțate de către statul român.”Avem deja 13 proiecte strânse, sperăm să avem peste 1.000 de proiecte în toată țara pe care să le avem în program”, a mai declarat sursa citată.