Ana Maxim
Tragediile care au ținut primele pagini ale ziarelor din ultimii ani confirmă faptul că trăim într-o țară căreia i s-ar potrivi mai degrabă numele Absurdistan. E suficient să amintim de militarii care au scăpat din misiuni dificile în teatre de luptă și au murit după ce camionul în care se aflau s-a răsturnat într-un șanț, în propria lor țară, de polițistul din coloana oficială a unui ministru care a murit după ce a intrat cu motocicleta într-o gropă sau de polițistul înjunghiat mortal pe peronul gării din Burdujeni, de către un individ care urăște oamenii legii. Abia după aceste tragedii, autoritățile s-au gândit că sunt necesare anumite măsuri, cum ar fi dotările urgente în armată sau eliminarea situațiilor în care polițiștii patrulează singuri, în zone cu risc. “Nu avem nevoie de eroi, Avem nevoie de părinți pentru copiii lor, acasă”, spunea primarul localității Dumbrăveni, acolo unde a fost înmormântat polițistul Sorin Vezeteu, înjunghiat în gară.
În România, de morți stupide au parte și unii pacienți. De exemplu, recent a făcut vâlvă șocanta moarte a unei tinere, la câteva ore după naștere, deși medicii nu-i semnalaseră că ar avea vreo problemă de sănătate ! Să amintim și celebrul caz de acum 10 ani de la Ploiești, al Ralucăi Stroescu, decedată, după cum s-a spus la vremea respectivă, după o perioadă de muncă epuizantă, oboseală și stres. Nu doar aceste probleme au dus la moartea fetei, ci și faptul că avea diabet, după cum s-a descoperit ulterior. Incredibil este, însă, faptul că femeia fusese la medic în ziua respectivă, dar acesta nu și-a dat seama că fata era la un pas de comă diabetică ! Raluca a fost victima unui malpraxis, au decis judecătorii. Morți absurde, situații ce par desprinse din scenariile de film. În acest fel ar putea fi percepute situațiile amintite de către locuitorii țărilor în care nivelul de trai este unul superior celui din România, domeniile strategice sunt foarte bine finanțate din fondurile publice, iar siguranța cetățeanului, accesul la servicii medicale de calitate, profesionalismul în orice domeniu de activitate nu sunt doar vorbe. În România sunt prea multe morți și prea mulți eroi în urma unor accidente stupide! Măcar acum, în al doisprezecelea ceas, după atâtea tragedii, autoritățile să se trezească și să aloce banii necesari pentru a asigura siguranța polițiștilor, a militarilor, a celorlalte categorii profesionale și a cetățenilor simpli, să ia măsurile ce se impun pentru vindecarea rănilor din sistemul de sănătate. Altfel, ne paște pericolul ca viitoarele generații
să-și iubească mai puțin țara, să părăsească România în număr și mai mare decât până acum și să revină în forță în atenția publică celebra glumă care circula prin anii ’90: “Ultima persoană care pleacă din țară să stingă lumina!“. Pentru că, în loc să se asigure că rezolvă problemele adevărate ale societății, politicienii risipesc timp și energie pe războaie personale, pe confruntări ale orgoliilor, pe aruncatul vinei de colo-colo etc. Numai că românul s-a cam săturat de circ, de promisiuni, de discuții sterile și așteaptă să fie tratat așa cum merită, în calitate de cetățean al unei țări din Uniunea Europeană care se pretinde a fi civilizată.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorINFOMEDICA