Guvernul nu renunţă la intenţia introducerii impozitului pe gospodărie, însă premierul Mihai Tudose a ţinut să precizeze că aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populaţia va fi pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare. ”Impozitul pe gospodărie nu era neapărat făcut să aducă mai mulţi bani la buget. Era făcut să uşureze povara fiscală pe cetăţean. Era mai bine pentru el să-şi poată deduce anumite cheltuieli pentru care astăzi nu-i dă nimeni factură, nu-i dă nimeni chitanţă sau bon. E la mica înţelegere, iar el plăteşte oricum”, a declarat Mihai Tudose.
El a ţinut să precizeze că impozitul pe gospodărie va fi introdus doar după o pregătire temeinică a populaţiei. ”Nu este momentul acum, nu suntem pregătiţi. Va trebui să lucrăm foarte bine la implementarea acestui tip de impozitare atât din punct de vedere al structurii statului, pentru că este vorba şi de o componentă tehnică, dar şi o componentă umană – acei consultanţi fiscali plătiţi de stat şi care îi ajută pe cetăţeni. E foarte greu să presupunem noi acum că toată populaţia României va şti să completeze formularele, cum se fac deducerile în acest sistem, dar vor fi acei consultanţi fiscali care asta vor face”, a spus Tudose. El nu a vrut să dea un termen clar pentru introducerea impozitului pe gospodărie. ”Cât de repede se poate, dar nu forţând. Un an, doi sau trei, dar asta este o ţintă spre care trebuie să ne îndreptăm dacă vrem să fim o ţară normală, civilizată. Pe lângă partea de stat, care ţine de Guvern, va trebui să lucrăm şi la acceptarea acestui sistem de către populaţie şi că acesta este un bine pentru cetăţeni”, a afirmat şeful Executivului. Mihai Tudose a mai ţinut să menţioneze că nicio schimbare fundamentală în politica fiscală a statului român nu se va face decât în urma unor dezbateri publice. ”România este şi va fi o ţară stabilă din punct de vedere politic şi fiscal. Când se va modifica ceva, se va modifica doar cu consultare publică extinsă, nu prin ordonanţe”, a subliniat premierul.
Pe de altă parte, acesta a mai declarat că nu s-au stability clar coordonatele taxei de solidaritate, dar că atunci când se va aplica se va şti care va fi destinaţia banilor. „La taxa de solidaritate, slavă Domnului, încă nu am ajuns, dar când vom ajunge vom găsi destinaţia pentru bani. Acei bani se vor duce pentru categoriile cele mai defavorizate – că e vorba de copii, de cei mai în vârstă, ori cu diverse grade de handicap. Dar, repet, deocamdată nu vorbim despre aşa ceva. Nu este decât o simulare”, a menţionat premierul. Întrebat dacă el va plăti taxă de solidaritate, premierul a răspuns că depinde de pragul care va fi stabilit. Tototdată, Tudose a spus că înainte de a vorbi despre care va fi pragul, trebuie să vadă simulările pentru această taxă.