N. Dumitrescu
Conform informaţiilor făcute publice recent de către Consiliul Judeţean Prahova, anul trecut, dintre cele şapte societăţi comerciale la care este acţionar unic sau majoritar, trei dintre ele au înregistrat un profit brut cumulat în sumă de peste 4 milioane de lei. Este vorba despre S.C. Hidro Prahova, S.C. Ploieşti Industrial Parc şi S.C. Plopeni Industrial Parc. În afară de societăţile menţionate, Consiliul Judeţean Prahova mai este acţionar unic sau majoritar la: S.C. Brazi Industrial Parc, Compania de Servicii Publice şi Energii Regenerabile Prahova , S. C. Drumuri şi Poduri şi Parcul Industrial Bărcăneşti. După cum reiese din raportul privind activitatea societăţilor comerciale la care administraţia prahoveană este acţionar majoritar, anul trecut nu a fost operată nicio modificare în structura capitalului social al acestora. Cu menţiunea că S.C. Drumuri şi Poduri s-a aflat în procedură de reorganizare judiciară, iar în cazul Parcului Industrial Bărcăneşti s-a hotărât declanşarea procedurilor de fuzionare cu S.C. Ploieşti Industrial Parc. În ultimul caz, decizia a fost luată ca urmare a faptului că au fost insuficiente fondurile necesare investiţiilor în infrastructura de utilităţi, după aprobarea proiectului de fuziune în adunările generale ale acţionarilor celor două societăţi, cererea însoţită de documentaţia aferentă fiind depusă, la sfârşitul anului trecut, la Oficiul Registrului Comerţului Prahova. „Exceptând Societatea Parc Industrial Bărcăneşti, fără activitate, şi S. C. Drumuri şi Poduri, aflată în procedură de reorganizare judiciară, celelalte cinci societăţi comerciale la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar au avut în 2016 o cifră de afaceri netă totală de 60.457.783 lei, în creştere cu 5,39% faţă de cea realizată în anul 2015, raportată la un număr total de 768 de angajaţi”, se arată în raportul menţionat. Cel mai mare profit brut, de peste 3 milioane de lei, a fost înregistrat la Hidro Prahova, pe următoarele locuri fiind Ploieşti Industrial Parc – cu un profit de peste 560.000 de lei – şi Plopeni Industrial Parc – cu peste 85.000 de lei. Din profitul înregistrat de toate societăţile aflate în administrare, CJ Prahova a încasat, în calitatea sa de acţionar, unic sau majoritar, dividende în valoare totală de aproape 500.000 de lei. În ceea ce priveşte, pe scurt, activitatea societăţilor care au înregistrat, anul trecut, cel mai mare profit brut, S.C. Hidro Prahova, avea la sfârşitul anului trecut, peste 88.000 de contracte încheiate, ca urmare a extinderii ariei de operare. În prezent, societatea are 10 sucursale care acoperă aria de operare a patru sisteme de apă şi canalizare din judeţ, repectiv Centru, Valea Prahovei, Valea Slănicului şi Valea Cricovului. În ceea ce priveşte Parcul Industrial Ploieşti, la sfârşitul anului trecut, aici îşi desfăşurau activitatea 64 de agenţi economici, dintre care 10 au capital străin, fiind asigurate locuri de muncă pentru 9.505 de persoane.
Din totalul agenţilor economici, 41 dintre ei sunt şi proprietari ai terenurilor pe care şi-au edificat construcţiile, restul având calitatea de chiriaş. În acest context, trebuie menţionat că, dată fiind atractivitatea zonei – în proximitatea şoselei de centură a Ploieştiului, dar şi a drumului naţional Ploieşti – Târgovişte, în momentul de faţă, gradul ocupării parcului este de sută la sută.
Legat de S.C. Plopeni Industrial Parc, constituit pe amplasamentul fostei Uzine Mecanice Plopeni, şi preluând de la aceasta halele industriale şi infrastructura de utilităţi aferentă, în prezent, aici îşi desfăşoară activitatea 26 de agenţi economici care au, în total, 600 de angajaţi.