• Marea majoritate a persoanelor consumă zilnic produse pe bază de gluten, cum ar fi: pâine, paste, cereale ori bere. Unii oameni au însă intoleranţă la această proteină din cereale – glutenul. Potrivit statisticilor, circa 85% dintre cazuri nu ştiu că au intoleranţă la gluten sau boala celiacă (o afecţiune autoimună cu predispoziţie genetică). Aceasta poate apărea la orice vârstă, adică şi la bebeluşi după ce a început diversificarea şi au avut voie să mănânce şi pâine sau paste. Conform specialiştilor, boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten. Astfel că, dacă pacientul nu se duce din timp la medic pentru diagnosticare şi tratament, boala se poate agrava ajungându-se la următoarele probleme de sănătate: infertilitate, avorturi spontane repetate, anemie feriprivă (deficit de fier), osteoporoză sau cancer de anumite tipuri. Atenţie! Este foarte important să se ştie cum se recunosc simptomele intoleranţei la gluten pentru ca bolnavul să meargă la doctor. Doar acesta va confirma sau infirma diagnosticul şi va prescrie tratament, dacă e cazul. Glutenul acţionează ca un stimulent al sistemului imunitar al persoanelor cu predispoziţie genetică la această formă de intoleranţă alimentară şi distruge mucoasa intestinală, potrivit ClickSănătate.

• Tot ceea ce mâncăm şi ceea ce bem ne afectează sănătatea. Dacă v-aţi hotărât să schimbaţi băuturile carbogazoase cu apă cu arome, veştile nu sunt atât de bune. Dr. Edward R. Hewlett, purtător de cuvânt al American Dental Association, a declarat presei că apa cu arome ar putea să ne provoace mai mult rău decât bine, indiferent dacă este apă plată sau minerală. Fanii apei cu arome trebuie să afle efectele neplăcute ale consumului acestui tip de băuturi. Din păcate, aceasta conţine cantităţi mari de acizi care deteriorează smaltul dinţilor. Hewlett a declarat că aromele cresc ph-ul apei şi nu carbonatarea în sine. Apa fără arome are risc foarte mic de erodare a dinţilor şi nu prezintă risc pentru deterioarea smalţului. Un smalţ deteriorat înseamnă dinţi cu sensibilitate mare la cald şi rece şi potenţial mare de a face carii, relatează Unica.

• Tuturor ni s-a întâmplat să simţim o durere sau un disconfort în piept, la un moment dat. Deşi în cele mai multe cazuri, cauza este o infecţie respiratorie, atunci când vă confruntaţi des cu acest simptom, e indicat să mergeţi la medic. Dacă simţiţi o durere puternică ce iradiază în spate, este un semn rău. O afecţiune severă este disecţia de aortă (ruptura unui perete al vasului mare care duce sângele de la nivelul inimii la periferie). Aceasta se manifestă prin durere toracică intensă, sfâşietoare la nivelul toracelui, poate iradia în spate, are risc crescut de deces şi apare la pacienţii cu hipertensiune arterială severă şi factori de risc cardiovascular, dar şi la tineri cu anomalii ale ţesutului conjunctiv şi aorta dilatată (sindrom Marfan etc.). Dacă durerile în piept se simt ca nişte înţepături şi sunt însoţite de amorţirea unui braţ, cea mai comună cauză este o durere musculară. Dacă durerea se intensifică atunci când schimbaţi poziţia sau când respiraţi adânc, aceasta este cu siguranţă cauza, notează Doctorul Zilei.