Ana M.
Mii de turiști iau cu asalt zonele montane prahovene în această perioadă caniculară, iar salvamontiștii lucrează la reabilitarea traseelor astfel încât cei pasionați de drumeții să se poată deplasa în siguranță. “Ca în fiecare an, salvatorii montani continuă activitatea de întreţinere şi reabilitare a traseelor turistice, lucrările constând în îndepărtarea arborilor căzuţi pe potecile turistice, vopsirea marcajelor acolo unde se impune acest lucru, înlocuirea cablurilor deteriorate, montarea stâlpilor de marcaj etc. Traseele pe care s-au efectuat aceste lucrări au fost Bușteni – Valea Jepilor Mici – Cabana Caraiman, Piatra Arsă – Babele – Vf.Omu şi Bușteni – Valea Jepilor Mari – Piatra Arsă. „În prezent, cu sprijinul Asociaţiei Turistice pentru Natura “Oxigen”, care a adus materialele necesare şi voluntari, reabilităm în totalitate traseul Bușteni-Culmea Zamorei-Orjogoaia-Trăisteni şi vom amenaja un nou traseu pe creasta Munţilor Baiului, de la Posada la Azuga”, ne-a precizat Daniel Banu, șeful Serviciului Județean Salvamont Prahova. Potrivit acestuia, la toamnă vor mai fi reabilitate traseele montane din zonele Azuga şi Cheia, în cadrul unui program naţional de amenajare şi reamenajare a traseelor turistice, derulat în parteneriat cu o firmă celebră care produce lacuri și vopsele.
În trimestrul II al anului 2017, salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Prahova au participat la 33 acţiuni de intervenţie, cei mai mulți fiind turişti care au suferit diferite traumatisme (fracturi, entorse, traumatisme cranio-cerebrale, de coloană etc.) sau turişti rătăciţi. În această perioadă s-au înregistrat, din păcate, şi două cazuri mortale. „ În data de 27 mai, o turistă care cobora pe Valea Caraimanului, din cauza echipamentului neadecvat condiţiilor meteo, a alunecat şi a căzut în gol aproximativ 30 metri. Grupul din care făcea parte fusese atenţionat în prealabil de către un salvator montan să nu parcurgă acel traseu montan dificil, din cauza condiţiilor meteo anunţate şi a echipamentului necorespunzător. Echipa de intervenţie a ajuns în cel mai scurt timp posibil la victimă, s-au făcut manevre de resuscitare atât la faţa locului, cât şi pe timpul transportului până la ambulanţă, dar din cauza gravelor leziuni suferite, aceasta a decedat. În data de 19 iunie, un turist a căzut în gol aproximativ 300 m lângă Cabana Caraiman. Se presupune că, dorind să facă o poză, acesta s-a apropiat de marginea prăpastiei şi a alunecat”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Salvamontiștii atenționează turiștii să parcurgă doar traseele marcate, să se intereseze în prealabil de starea lor, de gradul de dificultate, astfel încât să-l poată parcurge fără evenimente neplăcute. De asemenea, este foarte important să aibă echipament adecvat: bocanci de munte, bluză polar, pelerină de ploaie sau jachetă impermeabilă, dat fiind faptul că la munte vremea este foarte schimbătoare. Din rucsac nu trebuie să lipsească lanterna, o mică trusă de prim-ajutor, harta zonei şi un bidon cu apă pentru hidratare. Acumulatorul telefonului trebuie păstrat încărcat, pentru a putea anunţa salvamontul în caz de nevoie, apelând numărul de urgenţă 112 sau salvamont.