Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, ca membrii comisiei au depus un proiect de lege pentru modificarea Legii 535/2004 privind terorismul, precum şi o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 14/1992 care vizează organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, potrivit News.ro. „Am depus un proiect de lege de modificare a Legii 535 pe 2004 privind terorismul şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 14 pe 1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI. Modificarea este doar consecinţa legii 535 pe 2004 şi nu am avut în vedere ansamblul reglementării. Proiectul a fost semnat de toţi membrii comisiei, cu excepţia colegului de la USR”, a afirmat Adrian Tutuianu. Referitor la Legea nr. 14/92, social-democratul a spus că s-a introdus o nouă prevedere care stabileşte faptul că „SRI execută intervenţia antiteroristă în condiţiile metodologiei aprobate de conducerea acestui serviciu”. „De asemenea, la articolul 6 litera b: execută intervenţia contrateroristă în condiţiile legii privind prevenirea şi combaterea terorismului în scopul eliberării ostaticilor, capturării ori anihilării teroriştilor, neutralizării dispozitivelor utilizate de aceştia, eliberării obiectivelor atacate şi restabilirii ordinii legale. Totodată, am introdus un text care spune că SRI, la solicitare, execută intervenţie pirotehnică la dispozitivele explozive amplasate în scopul tulburării ordinii publice, vătămării integrităţii corporale, sănătăţii persoanelor, punerii în pericol a vieţii sau provocării de daune proprietăţii private”, a completat Ţuţuianu. În privinţa Legii 535/2004, acesta a susţinut că „s-a pornit de la situaţia de securitate globală existentă astăzi”, în condiţiile în care legea este din 2004 şi s-a urmărit „punerea în acord cu o decizie-cadru a Parlamentului European şi a Consiliului”.
„E vorba de directiva 2017/541 a PE şi a Consiliului din 15 martie 2017 privind combaterea terorismului care înlocuieşte o decizie-cadru din 2002. Proiectul vizează în principal următoarele: actualizarea conceptului de terorism, responsabilizarea statului român pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de măsurile întreprinse de autorităţile publice ce au responsabilităţi în gestionarea crizei teroriste, actualizarea responsabilităţii ce revin autorităţilor publice şi persoanelor fizice şi juridice de drept public şi privat şi incriminarea în mod expres – este un lucru important – a unor fapte cum sunt participarea într-o asociere, într-un grup în scopul comiterii de acte teroriste”, a explicat el. Senatorul a susţinut că, în prezent, „SRI acţionează pe zona de cyber pe baza unor hotărâri ale CSAT-ului, deci nu avem norma legală în sensul de normă adoptată de lege prin Parlament”.
Adrian Ţuţuianu a fost desemnat ministru al Apărării şi nu va mai conduce comisia parlamentară de control al SRI, el declarând că urmează ca PSD să stabilească pe cine pune în locul său.