1 ianuarie 2007. Data la care Romania va fi primita, oficial, in UE. Numaratoarea inversa se apropie de sfarsit. De unde plecam si ce ne asteapta, continuam sa va prezentam in cadrul acestei rubrici.

Astazi, intram pe harta de turta dulce a UE

In semn de bun venit in Uniunea Europeana pentru Romania si Bulgaria, Comisia Europeana va organiza, astazi, la Bruxelles, “Gingerbread Event”, actiune in cadrul careia va fi expusa cea mai mare harta a Uniunii construita vreodata din turta dulce. La eveniment vor participa premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Reprezentantii Comisiei Europene vor dezveli harta gigantica din turta dulce, la care oficialii din cele doua noi state membre vor adauga formele geometrice din turta dulce ale Romaniei si Bulgariei, pentru a completa harta Uniunii Europene. Harta gigantica de turta dulce a Uniunii Europene, cuprinzand si Romania si Bulgaria, va fi apoi taiata si impartita participantilor la „Gingerbread Event”. Evenimentul se va desfasura in piata bisericii Sfanta Madeleine din oras. La „Gingerbread Event” se va da si startul unui lant uman virtual. Oamenii isi vor da mainile in ceea ce doreste sa devina cel mai mare lant uman din Europa. El va fi inceput in piata si va continua virtual, pe Internet. La locatia evenimentului din Bruxelles, MTV va prezenta pe un ecran evolutia lantului uman. Trupele Sistem, din Romania si TE din Bulgaria vor concerta pe cele doua scene plasate in jurul pietei bisericii Sfanta Madeleine. Evenimentul „Gingerbread Event” este organizat de Comisia Europeana in cadrul campaniei de promovare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Pe cladirea Berlaymond, sediul central al Comisiei Europene, a fost ancorat, ieri, banner-ul campaniei de promovare, „New stars for Europe: New perspectives for you”. Acesta este sloganul ales de Comisie pentru promovarea aderarii Romaniei si Bulgariei.

Justitia ne aduce monitorizarea de la Bruxelles

Comisia Europeana a stabilit, ieri, sistemul de supraveghere a Romaniei si Bulgariei in domeniul justitiei, mecanism care va fi pus in aplicare dupa aderarea celor doua state, la 1 ianuarie 2007. Comisia il numeste „mecanism de cooperare si de verificare a progreselor” in domeniile reformei judiciare si al luptei impotriva coruptiei, deja anuntat prin raportul din 26 septembrie. Romaniei i se cere sa instaureze un proces judiciar mai eficient, iar anchetele in cazurile de coruptie sa fie profesioniste si obiective. Ambele tari sunt sfatuite sa ia noi masuri pentru a preveni si a combate coruptia. Concluziile monitorizarii vor fi cuprinse in rapoarte semestriale. Pentru inceput, totusi, primul raport va fi prezentat la sfarsitul lui martie, iar urmatorul, in iunie.

Suntem bogatii continentului la animale de prada

Aderarea va imbogati considerabil fauna Uniunii Europene. Tara noastra detine cel mai mare numar de animale de prada dintre toate statele comunitare. Potrivit statisticilor oficiale, in Romania traiesc 6.000 de ursi si 4.000 de lupi. Urmeaza Bulgaria, cu peste 1.000 de ursi si 2.500 de lupi. Situatia este in atentia Asociatiilor de protectie a animalelor, care solicita autoritatilor de la Bucuresti si de la Sofia sa ia masuri pentru protectia acestor animale, pe cale de disparitie in restul continentului european.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorIn centrul Bagdadului,