Finanţare pentru IMM

Iniţiativa pentru IMM este o schemă de colaborare între Grupul BEI (Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii), Guvernul României şi Comisia Europeană. Cele cinci bănci participante care au semnat acorduri până în acest moment sunt Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi BancPost.
Acordurile cu cele cinci bănci urmăresc să faciliteze accesul la finanţare pentru IMM româneşti, oferindu-se o garanţie care acoperă 60% din fiecare credit şi dobândă redusă. Se estimează că se vor sprijini aproximativ 3.700 de IMM.
România contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, împreună cu resurse ale BEI şi ale programului Orizont 2020.

S-a solicitat stoparea exportului de animale vii, inclusiv din România

Peste un milion de cetățeni ai Uniunii Europene au semnat în campania #StopTheTrucks, prin care se solicită stoparea exportului de animale vii, inclusiv din România, au anunțat reprezentanții Eurogroup for Animals, inițiatorii programului, într-un comunicat de presă, transmis ieri AGERPRES.
„În luna martie a acestui an, europarlamentarii au reacționat deja prompt când au fost publicate filmările cu camera ascunsă în cadrul acestei campanii care arată încălcarea flagrantă atât a legislației europene pentru bunăstarea animalelor, cât și a acordurilor internaționale privind transportul și sacrificarea animalelor vii către Turcia, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Investigația scoate la lumină eșecul oficialilor români și europeni de a monitoriza exportul de animale vii în UE și dincolo de granițele acesteia. Europarlamentarii au reacționat instantaneu prin demararea procedurilor pentru inițierea unei anchete a Parlamentului European în domeniul exportului de animale vii. Această anchetă oficială ar urma să livreze recomandări ferme de aplicat pentru a stopa tratamentul ilegal, inutil și imoral asupra animalelor”, notează sursa citată.
Conform datelor oficiale, în fiecare an, peste un miliard de păsări de fermă și 37 de milioane de ovine, porcine și cabaline sunt transportate vii în Uniunea Europeană și către țări terțe.
„Cu peste un milion de miorițe și viței exportate în fiecare an, România este țara care exportă cele mai multe animale vii din aceste specii în destinații din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Suferința animalelor pe timpul transportului și al sacrificării prelungite prin metode ilegale în UE este inimaginabilă. În plus, România pierde bani grei și locuri de muncă pe care le-ar putea păstra în țară dacă animalele ar fi îngrășate și sacrificate aici”, atenționează Gabriel Păun, director UE al Animals International.