Violeta Stoica

Dacă mai era nevoie de o dovadă în plus că, în activitatea desfășurată prin Primăria Ploiești, ceva este putred, ieri a fost ziua în care s-a ajuns la o culme a actului administrativ: consilierii locali au aprobat o hotărâre de care nu era nevoie!
Ședința de ieri a Consiliului Local Ploiești poate fi introdusă – pe drept – în analele istoriei orașului, așa cum moțiunea de cenzură din Parlament va ajunge în istoria acestei nații. Aleșii locali au fost în situația de a supune aprobării un proiect de hotărâre care nu era necesar, doar pentru că a fost trecut pe ordinea de zi. Tot ieri a mai fost înregistrat un record de “bună practică” în administrația locală ploieșteană: primarul Adrian Dobre a fost pus într-o situație jenantă de către un funcționar de la Juridic, stârnind momente nemaiîntâlnite în istoria recentă a Consiliului Local Ploiești.

Procesul-verbal al ședinței de ieri a consilierilor locali ploieșteni va fi – în mod sigur – o adevărată capodoperă de natură caragialiană, pentru care chiar și maestrul dramaturgiei românești ar fi invidios. O reuniune care ar fi trebuit să dureze câteva minute s-a prelungit la aproape două ore, din cauza unui singur proiect de hotărâre. Așa cum am prevăzut în ediția de ieri a cotidianului Prahova, punctul de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Ploiești în care se propunea modificarea valorii estimate inițial a contractelor a provocat un circ nemaiîntâlnit. Nu între consilierii locali PNL și cei ai PSD (plus ALDE), ci între consilierii locali din toate formațiunile politice și primarul Dobre (pe de o parte) și șeful Serviciului Juridic din Primăria Ploiești și directoarea de la Economic (pe de cealaltă parte).

CL PSubiectul conflictului de râs și de plâns deopotrivă a fost oportunitatea aprobării unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea încheierii unui act adițional la un contract de prestări servicii – încheiat între Rosal Grup și Primăria Ploiești. Pentru că o clarificare primită de Primăria Ploiești de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice arăta că este posibilă suplimentarea valorii cu până la 10% a unui contract de concesiune (așa cum este cel cu Rosal pentru curățenie căi publice), consilierii au ajuns la concluzia că nu este nevoie de o hotărâre pentru a putea fi încheiat un act adițional, lucru recunoscut verbal și de către șeful Serviciului Juridic al Primăriei Ploiești. Mai greu a fost cu transpunerea în scris a unui raport de specialitate din partea Juridicului, pentru că – așa cum se vede în facsimil – scriptic a ieșit cu totul altceva: „în opinia noastră primarul este persoana desemnată prin lege să asigure reprezentarea UAT în relația cu persoanele fizice și juridice” și că “primarul are competența legală de a negocia majorarea prețului stabilit iniţial cu până la 10%”. Lecturarea acestui așa-zis raport de specialitate – redactat în mai bine de o jumătate de oră – a stârnit hohote de râs din partea tuturor celor prezenți, pentru că era cu totul altă situație în scris decât fusese amintită verbal din partea celor de la Serviciul Juridic al Primăriei. Chiar și George Botez, președintele de ședință – un cunoscut oponent al primarului Dobre – a recunoscut că a râs amar, dar a râs doar pentru că acea adresă întocmită de funcționarul de la primărie se referea la primar… “Îl trimiteți pe primar să negocieze un text de lege?”, a întrebat Botez, în timp ce edilul-șef al Ploieștiului a rămas mut de uimire că se poate să se mai întâmple și așa ceva în ședința de consiliu…
După încă zece minute, reprezentantul de la Juridic s-a întors cu un nou raport de specialitate, în care arăta că “nu se impune emiterea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea suplimentării cu până la 10% a contractelor încheiate între municipiul Ploiești și SC Rosal Grup”.
După circul care a durat două ore, în cele din urmă, consilierii locali au aprobat proiectul pentru care s-a produs tevatura și care nici măcar nu era necesar să fie adoptat!