Ana Maxim

În Prahova, 55 de clădiri ale unor unități de învățământ – cele mai multe situate în mediul rural – nu dețin autorizații de securitate la incendiu, deși în cazul lor obținerea documentului este obligatorie, conform datelor transmise, la solicitarea noastră, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova. Este vorba despre sedii în care funcționează  24 de grădinițe, 24 de școli primare/gimnaziale, cinci licee tehnologice, un liceu teoretic din Mizil și un colegiu național  din Vălenii de Munte. Între acestea se regăsesc atât clădiri noi, cât şi clădiri în care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației și pentru care, la data la care au fost date în exploatare legislația prevedea obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu. Reprezentanții ISU Prahova susțin că în instituțiile respective nu  există probleme grave care să pună în pericol sănătatea și viața elevilor și a personalului, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu. 

Instituții de învățământ neautorizate sunt situate în comunele Brazi, Bălțești, Florești, Podenii Noi, Telega, Scorțeni, Sângeru, Gornet Cricov, Iordăcheanu, Gura Vadului, Boldești – Grădiștea, Baba Ana, Valea Călugărească, Tomșani, Bucov, Bărcănești, Puchenii Mari, Gorgota, Râfov, Olari, Apostolache, Bătrâni, Starchiojd, Dumbrăvești, Predeal-Sărari, Drajna, Măgurele, Secăria și din orașele Breaza, Câmpina, Plopeni, Mizil, Sinaia, Boldești-Scăeni, Vălenii de Munte, Comarnic, Ploiești. Din municipiul reședință de județ, în această situație se află : clădirea anexă de pe strada Elena Doamna a Liceului Tehnologic de Transporturi, corpul de clădire de pe strada Stadionului a Școlii “Sfânta Vineri”, Școala Gimnazială “Sf. Vasile”, Grădinița “Crai Nou”, Grădinița nr. 28. În județ funcționează, în total, 645 de unități de învățământ, dintre acestea 219 având personalitate juridică.
În prezent, obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor noi cu destinația de învățământ sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației și pentru care, la data la care au fost date în exploatare legislația prevedea această obligație. Clădirile instituțiilor de învățământ din județ neautorizate fie sunt noi, fie au suportat modernizări, finalizate între anii 2007-2016. Conform legii, chiar și pentru investiții de mai mică anvergură în clădirile școlilor – cum ar fi schimbarea circuitului electric sau montarea unei centrale – este nevoie de autorizație de securitate la incendiu, de aceea și numărul instituțiilor de învățământ neautorizate până în prezent este atât de mare. De la începutul anului, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” Prahova au fost înregistrate opt solicitări de emitere a acestui document din partea unităților de învățământ. După comunicarea solicitărilor, școlile au obligația să transmită o documentație complexă, pe care specialiștii ISU o confruntă cu realitatea de la fața locului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, cele mai multe instituții de învățământ neautorizate nu au documentațiile complete pe baza cărora trebuie să solicite autorizaţiile. “Instituțiile respective nu dețin autorizații de securitate la incendiu, dar cu toate astea nu au probleme grave, din cauza cărora copiii să fie puși în pericol. Noi ne asigurăm de acest lucru în cadrul controalelor pe care le efectuăm periodic”, ne-a mai precizat Raluca Vasiloae.
Potrivit reprezentanților ISU, “Pentru celelalte clădiri având destinația de unități școlare, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul universitar, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate anual controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor și studenților asupra modului de comportamet în cazul producerii unui incendiu sau altei situații de urgență. Controalele desfășurate includ și executarea de exericiții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în comportamentul în caz de producere a unei situații de urgență”. Obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției, persoanei fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente. Până la data obținerii documentului, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investițiilor. Camera Deputaților a adoptat un amendament prin care termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru clădiri prevăzut în Legea 307/2006 se prorogă până la data de 30 septembrie 2017, termenul inițial fiind 30 iunie 2017. Modificarea încă nu a apărut în Monitorul Oficial, fiind de așteptat ca acest lucru să se întâmple până la finalul lunii în curs.