Activitatea Direcției Silvice Prahova – caracterizată de către directorul Romsilva, Ciprian Pahonțu, drept „foarte bună”

F. T.

În această perioadă, angajații Direcțiilor Silvice din toată țara marchează, ca în fiecare an, “Ziua Silvicultorului” – o sărbătoare profesională pentru cei care slujesc pădurea, instituită în anul 1991.
“Ziua Silvicultorului”, dedicată profesioniștilor pădurii, urmează să fie marcată și de către reprezentanții Direcției Silvice Prahova, cel mai probabil săptămâna viitoare. Deși, a marca o zi anume pare o contradicție, câtă vreme, din cauza lipsei de personal, cum este cazul în județul nostru, uneori, este necesară supravegherea 24 de ore din 24 a fondului forestier, pentru preîntâmpinarea sustragerilor de masă lemnoasă, atât de critică fiind situația în unele zone cu risc deosebit.
Cu toate acestea, însă, numărul furturilor din fondul forestier prahovean a cunoscut, după cum aminteam și într-unul dintre numerele ziarului nostru, un trend descrescător, simultan cu preocuparea pentru protejarea fondului forestier. Iar cu titlu exemplificativ, reamintim că, în intervalul anilor 2014 – 2016, potrivit datelor puse la dispoziție de către directorul Direcției Silvice Prahova, inginer Dragoș Gabriel Ciomag, numărul și valoarea contravențiilor și infracțiunilor au înregistrat o scădere, astfel încât, dacă în urmă cu trei ani, s-a înregistrat un volum de masă lemnoasă furată de 5.383 metri cubi, la finalul anului trecut, acesta coborâse la 2.108 metri cubi.
Însă, dincolo de cifre, activitatea personalului din cadrul Direcției Silvice Prahova a fost caracterizată de către directorul Regiei Naționale a Pădurilor, Romsilva – Ciprian Pahonțu – ca fiind una “foarte bună”, drept argumente în acest sens fiind aduse “diminuarea tăierilor ilegale din județ, în paralel cu creșterea acțiunilor de regenerare a fondului forestier prahovean și de protecție a pădurii”.
De altfel, directorul Pahonțu a participat și la una dintre acțiunile circumscrise “Lunii Plantării Arborilor”, derulată la Ocolul Silvic Câmpina (zona Lunca Mare), atunci când, de asemenea, a relevat preocuparea silvicultorilor prahoveni pentru viitorul fondului forestier din județ. (Atunci, în amintita zonă administrată de către Direcția Silvică Prahova, a fost împădurit aproape un hectar de teren, cu peste 3.500 de specii, respectiv fag, frasin, paltin, larice și cireș etc).
Zilele acestea, au fost şi sunt manifestări dedicate “Zilei Silvicultorului”. La mulți ani !