Acidul oleic este component al multor alimente, atât a grăsimilor animale, cât şi a celor vegetale. Acesta este întrebuinţat ca emolient în produsele farmaceutice, în special în cele dedicate hidratării pielii, notează firstpost.com, preluat de MedLive.ro.
O nouă cercetare publicată recent în revista de specialitate “The Journal of Molecular Biology” arată că uleiul de măsline şi, în principal componentul său principal acidul oleic, ar putea avea beneficii cu mult mai însemnate pentru sănătatea noastră.“Deşi nu putem spune cu precizie dacă o dietă alimentară ce include uleiul de măsline reuşeşte să prevină apariţia tumorilor cerebrale, concluziile la care am ajuns în urma acestui studiu indică faptul că acidul oleic poate sprijini producţia de molecule ce suprimă apariţia tumorilor maligne, în cadrul experimentelor noastre efectuate pe celulele cultivate în laborator,” a declarat autorul principal al studiului, Gracjan Michlewski. Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat efectul acidului oleic asupra unei molecule cunoscut sub numele ştiinţific de miR-7. Această moleculă este prezentă la nivelul creierului, iar funcţia sa principală este de a suprima formarea tumorilor canceroase. În urma testelor de laborator, cercetătorii au constatat că acidul oleic previne acţiunea unei proteine celulare, intitulată MsI2, din executarea funcţiei sale de a împiedica producţia moleculei miR-7. Astfel, componentul principal al uleiului de măsline susţine producerea naturală a moleculei MiR-7 ce ajută organismul prin prevenirea formării tumorilor cerebrale. “Nivelul de acizi graşi polinesaturaţi, dintre care face parte acidul oleic, sunt mult mai benefici pentru organismul uman decât acizii graşi saturaţi, datorită rolului pe care îl joacă în fiziologia mamiferelor. Studiile de specialitate au arătat că în cazul pacienţilor care suferă de Alzheimer nivelul de acid oleic din organism este mult mai redus, prin comparaţie cu persoanele care nu suferă de această boală,” arată raportul cercetătorilor. “Acest studiu deschide o nouă cale de cercetare în investigarea efectelor acizilor graşi asupra biogenezei miR, precum şi asupra procesării acidului ribonucleic în descoperirea de noi căi de reglare a homeostazei celulare,” conchid autorii studiului.