Petre Apostol

Pentru al treilea an consecutiv, handbalistul ploieştean Ionuţ Iancu a devenit vicecampion naţional, după ce echipa pentru care evoluează de la finalul junioratului, CSM Bucureşti, a pierdut şi cel de-al doilea meci al finalei Ligii Naţionale, în disputa cu Dinamo Bucureşti.
În vârstă de 23 de ani, Ionuţ Iancu evoluează pe postul de portar, fiind component şi al primei reprezentative a României, antrenată de spaniolul Xavi Pascual. Jucătorul ploieştean este format la Grupul Şcolar „1 Mai” Ploieşti, făcând parte din ultima generaţie de juniori din Prahova care a ajuns la un turneu final, echipă antrenată, la acea vreme, de către profesorul Ilie Coman şi Alexandru Jelescu.
Remarcat încă de la nivelul juniorilor de reprezentanţii loturilor naţionale, jucătorul ploieştean a făcut parte din Centrul Naţional pentru Excelenţă, fiind transferat la fosta multiplă campioană HCM Constanţa. După desfiinţarea clubului de la malul mării, handbalistul ploieştean a făcut pasul către CSM Bucureşti, iar anul acesta a ajuns pentru a treia oară la rând în finala campionatului naţional. Trupa din Capitală a putut fi urmărită şi la Ploieşti, în urmă cu trei săptămâni, când şi-a adjudecat medaliile de bronz în Final Four-ul Cupei României.
În campionat, Iancu şi co. au încheiat pe locul al treilea faza preliminară, la şapte puncte în urma echipei Dinamo Bucureşti şi la un singur punct de a doua clasată, AHC Potaissa Turda. Apoi, în playoff, trupa antrenată de Zvonko Sundovski a trecut fără probleme de HC Vaslui, în primul tur, scor 2-0 la general, după care a învins pe AHC Potaissa Turda, în trei partide, asigurându-şi o nouă întâlnire cu Dinamo Bucureşti în lupta pentru titlul naţional.
Astfel, s-a reeditat finala din sezonul trecut, adjudecată atunci de Dinamo, cu scorul general de 2-1. De data aceasta, echipa antrenată de Eliodor Voica şi Sebastian Bota a avut nevoie de doar două meciuri pentru a-şi trece în palmares al doilea titlu naţional consecutiv. Dinamo s-a impus, pe teren propriu, în primul meci, disputat săptămâna trecută, scor 24-23, partidă arbitrată de ploieşteanul Romeo Ştefan, împreună cu bucureşteanul Bogdan Ştark.
Iar luni seară, în Sala „Rapid”, unde evoluează CSM Bucureşti, Dinamo a reuşit să se impună cu acelaşi scor, 24-23, dar după aruncările de departajare, la finalul timpului regulamentar cele două echipe aflându-se la egalitate, scor 20-20. Iancu a reuşit să apere o aruncare de la şapte metri, însă omologul său din poarta dinamovistă, Ionuţ Irimuş, a parat două lovituri, astfel că trupa alb-roşie şi-a adjudecat titlul naţional, fără să mai fie nevoie de un meci decisiv.
Pentru Dinamo a reprezentat al 14-lea titlu din istorie, realizând, totodată, şi primul event al clubului, după ce se impusese, luna trecută, şi în Cupa României, pe parchetul Sălii „Olimpia” din Ploieşti. De remarcat faptul că tehnicianul campioanei, Eliodor Voica, este cunoscut publicului ploieştean, mai ales că în Sala „Olimpia” şi-a început cariera de antrenor, pregătind, în urmă cu 11 ani, fosta echipă Uztel Ploieşti. De altfel, la acea vreme, şi Sebastian Bota făcea parte din echipa ploieşteană.
Ar mai fi de remarcat faptul că unul dintre jucătorii care şi-au început, practic, cariera în handbalul de performanţă la Uztel Ploieşti s-a aflat în lotul echipei vicecampioane, anume Tiberiu Constantinescu. Totodată, în lotul campioanei s-a regăsit Cosmin Capotă, remarcat la CSM Ploieşti în urmă cu două sezoane, înainte să facă trecerea la Dinamo.