Violeta Stoica
Sute de mii de prahoveni care locuiesc în 34 de localități – patru urbane și 30 rurale – riscă în continuare să trăiască în toiul verii în adevărate focare de infecție, dacă la nivel guvernamental nu se va găsi o soluție pentru a rezolva problema taxei de mediu percepută la depunerea deșeurilor la rampa ecologică de la Boldești-Scăeni.
Sub presiunea primarilor celor 34 de localități din zonele 2 – Boldești-Scăeni și 6 – Valea Doftanei, la rândul lor asaltați de nemulțumirile venite din partea locuitorilor forțați de împrejurări să stea cu pubelele arhipline, reprezentanții Rosal – operatorul de salubritate responsabil de colectarea și transportul la rampa de la Boldești-Scăeni a deșeurilor provenite de la populație și agenți economici – au semnat un act adițional de prelungire a contractului cu Vitalia Servicii pentru Mediu, operatorul privat al rampei ecologice de la Boldești-Scăeni. Imediat după semnarea documentului, Vitalia a deschis, potrivit administratorului societății, Răzvan Trocan, bariera de la depozitul ecologic de la Boldești-Scăeni și pentru acccesul mașinilor de gunoi ale Rosal Grup.
Singurul lucru bun petrecut ieri după o ședință cu scântei a fost semnarea actului adițional dintre Rosal și Vitalia Servicii pentru Mediu, prima firmă – operatorul de salubritate în 34 de localități prahovene, iar cea de-a doua – operatorul rampei de gunoi de la Boldești-Scăeni. Problema de fond, însă, va rămâne în suspans, pentru că acest act adițional, în urma semnării căruia au avut acces la rampă și autospecialele de transport deșeuri ale Rosal Grup, este valabil doar până la data de 30 iunie. Adică o nouă bătălie din războiul regilor gunoaielor se va da – în cazul nerezolvării problemei taxei de mediu de 80 de lei pe tona de gunoi menajer depozitată la rampă – în miezul verii, adică atunci când va expira și acest act adițional.
Mormanele de resturi menajere care se adunaseră ieri dimineață la mai toate platformele gospodărești din municipiul Ploiești, dar și la camerele de precolectare din blocurile turn, i-au pus pe ploieșteni în fața unei mari dileme, fiecare dintre aceștia întrebându-se ce se va întâmpla oare dacă operatorul de salubritate nu va ridica două-trei sau șase zile gunoiul din oraș… Și primarii prezenți ieri la ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor au exprimat nemulțumirile comunităților lor la blocajul apărut la ridicarea deșeurilor. Primarii din Dumbrăvești, Puchenii Mari, Lipănești, Blejoi, Vîlcănești, dar și primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, au solicitat vehement reprezentanților operatorului Rosal să rezolve cum-necum problema gunoaielor care se ridicaseră mormane pe străzile din toate cele 34 de localități aferente zonelor 2 și 6 pe care societatea de salubritate le-a câștigat la licitația organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Prahova.
Lucrurile sunt cât se poate de clare în privința relațiilor contractuale dintre cei doi coloși ai gunoaielor, Rosal Grup și Vitalia: Rosal Grup nu a plătit, de la începutul acestui an, taxa de mediu de 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi transportată și depozitată la rampa aparținând Vitalia, iar Vitalia le-a închis porțile. Pentru că Rosal voia să împartă taxa de mediu cu Vitalia, aceștia din urmă nu au mai fost de acord să prelungească prin act adițional contractul de depozitare la rampă care expirase la sfârșitul lunii mai. Și, prin urmare, au blocat accesul deșeurilor provenite din cele 34 de localități din care Rosal are obligația contractuală să ridice și să transporte gunoiul provenit de la populație și de la agenți economici.
Deși, în cadrul ședinței de ieri de la Palatul Administrativ, nu s-a mai aprobat nici măcar creșterea de 0,30 de lei fără TVA a tarifelor percepute de Rosal Grup, la propunerea și presiunea primarilor prezenți, Rosal a acceptat să prelungească cu o lună contractul cu Vitalia pentru depozitarea la rampa de la Boldești-Scăeni a deșeurilor provenite din mai bine de un sfert dintre localitățile județului Prahova. Situația rămâne însă neclară, pentru că nu se știe ce se va întâmpla din 1 iulie încolo, dată fiind starea de tensiune – cauzată de datoriile operatorului de salubritate către operatorul rampei ecologice – dintre cei doi regi ai gunoaielor.
Soluţia vine de la Bruxelles
Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova, a lipsit ieri de la întrunirea primarilor pentru că a fost la Ministerul Devoltării Regionale tocmai în scopul solicitării unor modificări la nivel guvernamental în privința implementării taxei de mediu pentru deșeurile neselectate depuse la rampele de gunoi.
Silvia Constantinescu, director executiv adjunct al Direcției Proiecte cu finanțare externă din cadrul Consiliului Județean Prahova, a transmis celor prezenți în sala de la Palatul Administrativ că președintele administrației județene a avut o întâlnire cu ministrul Dezvoltării Regionale Sevil Shhaideh în urma căreia s-a stabilit ca responsabilul guvernamental să propună Comisiei Europene modificări privind implementarea taxei de mediu la rampă.
“Propunerea doamnei Sevil Shhaideh este să se susțină taxa (de mediu) de la primărie și să se plătească pentru cantitățile determinate la rampă pentru fiecare primărie în parte (…) Rosal să încheie contractul cu rampa incluzând şi taxa de mediu, iar taxa se va propune să fie scăzută de la 80 de lei la 50 de lei pentru fiecare tonă”, a fost mesajul transmis de Silvia Constantinescu din partea președintelui CJ Prahova, Bogdan Toader.
Vom vedea dacă Sevil Shhaideh va avea succes la Bruxelles și va impune aceste propuneri de modificare privind instituirea taxei de mediu la rampă. În caz contrar, soluția ar trebui să vină de la autoritățile județene și asta ar putea să însemne inclusiv creșterea tarifului pentru mediul urban chiar și la șapte lei lunar de fiecare persoană.